Kooktips

Vrienden van de vijg

Sommige vruchten zijn van zichzelf al zo bijzonder, dat je er eigenlijk weinig mee hoeft te doen. Een vijg is zo’n vrucht: wanneer ze vers zijn, eet je ze zo op!

Toch laat de vijg zich ook perfect combineren in verschillende gerechten, zowel zoet als hartig. Als er iemand van smaakcombinaties verstand heeft, is het wel Meesterkok Angélique Schmeinck. In haar recent verschenen boek Smaakvrienden Fruit heeft zij uitgebreid aandacht besteed aan deze bijzondere schijnvrucht.

Vijgen zijn namelijk, net als bijvoorbeeld aardbeien en ananas geen echte vruchten, maar een plantkundig verschijnsel dat daar wel erg op lijkt. Maakt ons niet uit, de smaak is ongeëvenaard! Vijgen groeien niet veel in Nederland, maar als je ze lokaal kunt kopen is dat in augustus-september. De rest van het jaar zijn ze verkrijgbaar uit het buitenland, voornamelijk uit Turkije.

Deze week zetten wij op 24Kitchen de veelzijdige vijg in het zonnetje. Speciaal daarvoor mogen wij ook de pagina’s uit Smaakvrienden over vijgen met jullie delen. Op deze pagina’s zie je hoe Angélique je als geen ander uitdaagt om nieuwe combinaties van smaakvrienden uit te proberen. De vijg heeft er velen: zowel zoet als hartig. Neem de vijg in gedachte en kies uit de culinaire mindmap jouw favoriete smaakvrienden om een combinatie te maken

Probeer ook eens het bijzondere recept dat Angélique bedacht: Gebakken vijgen met tijm, butterscotchsaus, crispy kruidkoek, wit koffie-kaneelijs en ras el hanout. Klinkt als een hele mond vol (en zo smaakt het gelukkig ook), maar ook jij kunt dit op tafel zetten!