Kooktips

Voedingscentrum bestrijdt dieetfabels

Grapefruitsap en citroensap breekt geen vet af, zware botten bestaan niet en na acht uur 's avonds verbrandt je lichaam wel gewoon nog calorieën. Deze fabels leven wel nog onder Nederlanders, blijkt uit onderzoek dat het Voedingscentrum liet uitvoeren.

Bijna 6 op de 10 Nederlanders denken dat ze vet kunnen afbreken door grapefruit- en citroensap te drinken, ruim een derde denkt dat iemand te zwaar kan zijn omdat hij zware botten heeft en 6 op de 10 Nederlanders denken dat ze de calorieën die ze na achten 's avonds binnenkrijgen, niet meer verbranden. 4 op de 10 Nederlanders denken dat je van te weinig eten dik kan worden.

Ook weten 4 op de 10 Nederlanders niet dat er in een glas vruchtensap even veel suiker en calorieën zit als in een glas frisdrank. Van veel water drinken val je niet af, maar toch gelooft meer dan 6 op de 10 Nederlanders dat dat wel zo is.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Daaruit bleek ook dat 3 op de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder op dit moment op dieet is om af te vallen of in het verleden wel eens gelijnd heeft. Onder vrouwen is dat ruim 4 op de 10.

Het Voedingscentrum adviseert mensen die willen afvallen hun levensstijl aan te passen door bijvoorbeeld minder maar regelmatiger te eten, producten met veel suiker, vet en alcohol te laten staan en ervoor te zorgen dat je niet meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt.

bron: Voedingscentrum