Kooktips

Vaker duurzaam eten op tafel

Duurzaam voedsel stijgt snel in populariteit. Vorig jaar hebben Nederlandse consumenten 25 procent meer geld besteed aan duurzaam voedsel.

Duurzaam voedsel is een verzamelnaam voor producten die dier- of milieuvriendelijk of biologisch zijn geproduceerd. De omzet van duurzaam voedsel kwam uit op 2,2 miljard euro. Toch is duurzaam voedsel maar 5,5 procent van onze totale consumptie. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2012, die staatssecretaris Dijksma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het onderzoek werd alleen gekeken naar producten voorzien van een onafhankelijk keurmerk, zoals UTZ Certified (duurzame landbouw) of Beter Leven.

In minder dan drie jaar tijd zijn de consumentenuitgaven aan duurzaam voedsel verdubbeld. Niet alleen bij de mensen thuis, maar ook in restaurants, zorginstellingen en de supermarkt staat duurzaam voedsel op de kaart. "De samenleving laat hiermee zien dat duurzaam voedsel steeds belangrijker wordt," aldus de staatssecretaris.