Kooktips

Typisch Turks: een introductie in deze spannende keuken

Turks fruit, kebab, baklava en Turks brood: misschien ken je al meer van deze spannende keuken dan je denkt. Door het nieuwe 24Kitchen-programma For The Love of Food zijn wij geïnspireerd geraakt om deze keuken nader te onderzoeken.

Cultuurmix
Turkije heeft een hele interessante keuken, met veel verschillende invloeden. Dat komt omdat het gebied invasies heeft gekend van verschillende volken, maar ook omdat via oude handelsroutes invloeden uit allerlei windrichtingen de keuken binnen zijn gekomen. Vooral Arabische en Mediterrane smaken zijn herkenbaar.

Wanneer je wilt
Terwijl wij gewend zijn aan het verspreiden van verschillende maaltijden over de dag, is het volgens Turkse gastvrijheid gebruikelijk om te eten wanneer je zin hebt. In de meeste huishoudens staat er altijd wat lekkers klaar dat direct genuttigd kan worden. De avondmaaltijd bestaat niet uit verschillende gangen, maar wordt in één keer opgediend. Zo staan soep, hoofdgerecht en verschillende bijgerechten vaak tegelijk op tafel. Deze tafel is overigens van oorsprong niet een gedekte variant met stoelen, maar een lage tafel waaraan gelegen wordt. Dit gebruik zie je tegenwoordig een stuk minder.

Nat en droog
Een typisch Turkse maaltijd bestaat uit ‘natte’ en ‘droge’ onderdelen. Met dat laatste wordt rijst, bulghur, pasta of (plat)brood bedoeld, het natte component is de geurende groente-, vlees- of visschotel, vaak langzaam gestoofd in rijke sauzen of gegrilld. Ingemaakte groente, yoghurt met kruiden en salades worden als bijgerechten geserveerd. Overigens wordt er veel brood gegeten, de hele dag door. De “Turkse broden” of pides zijn inmiddels ook in Nederland erg populair en goed verkrijgbaar.

Lekker snacken
Ook de vleesspecialiteiten van de grill zijn inmiddels in Nederland zeer geliefd: döner kebab is het bekendste voorbeeld. De ‘meze’ beginnen ook steeds populairder te worden: een soort tapas die graag bij de borrel geserveerd worden.


Recepten met Turks brood

Zelf maken: baklava
Smaakvolle hoofdgerechten

Mmm… kebab