Cultuurmix

Turkije heeft een hele interessante keuken, met veel verschillende invloeden. Dat komt omdat het gebied invasies heeft gekend van verschillende volken, maar ook omdat via oude handelsroutes invloeden uit allerlei windrichtingen de keuken binnen zijn gekomen. Vooral Arabische en Mediterrane smaken zijn herkenbaar.

Wanneer je wilt

Terwijl wij gewend zijn aan het verspreiden van verschillende maaltijden over de dag, is het volgens Turkse gastvrijheid gebruikelijk om te eten wanneer je zin hebt. In de meeste huishoudens staat er altijd wat lekkers klaar dat direct genuttigd kan worden. De avondmaaltijd bestaat niet uit verschillende gangen, maar wordt in één keer opgediend. Zo staan soep, hoofdgerecht en verschillende bijgerechten vaak tegelijk op tafel. Deze tafel is overigens van oorsprong niet een gedekte variant met stoelen, maar een lage tafel waaraan gelegen wordt. Dit gebruik zie je tegenwoordig een stuk minder.

Nat en droog

Een typisch Turkse maaltijd bestaat uit ‘natte’ en ‘droge’ onderdelen. Met dat laatste wordt rijst, bulghur, pasta of (plat)brood bedoeld, het natte component is de geurende groente-, vlees- of visschotel, vaak langzaam gestoofd in rijke sauzen of gegrild. Ingemaakte groente, yoghurt met kruiden en salades worden als bijgerechten geserveerd. Overigens wordt er veel brood gegeten, de hele dag door. De “Turkse broden” of pides zijn inmiddels ook in Nederland erg populair en goed verkrijgbaar.

Lekker snacken

Ook de vleesspecialiteiten van de grill zijn inmiddels in Nederland zeer geliefd: döner kebab is het bekendste voorbeeld. De ‘meze’ beginnen ook steeds populairder te worden: een soort tapas die graag bij de borrel geserveerd worden.


Recepten met Turks brood

Zelf maken: baklava


Smaakvolle hoofdgerechten


Mmm… kebab