Kooktips

Tips tegen voedselverspilling

Wist je dat wel 40% van het eten dat we produceren wordt weggegooid? Dat kan véél minder! Met een beetje creativiteit en goed plannen moet het ons lukken om minder eten weg te gooien. Wij geven je handige tips.

Kijk zondag 1 juli om 17:30 naar de indrukwekkende documentaire Wasted! over voedselverspilling, met Anthony Bourdain en Massimo Bottura.

Plannen, plannen en nog eens plannen

  • Maak boodschappenlijstjes. Zo weet je precies wat je nodig hebt wanneer je in de winkel staat en koop je niet meer dan nodig is.
  • Denk vooruit: koop niet te veel (verse) producten als je weet dat je de aankomende dagen veel buiten de deur eet. 
  • Wees creatief met het bedenken van wat je gaat eten. Heb je een halve courgette nodig voor een heerlijke pasta? Bedenkt meteen wat je kan maken met de andere helft en pas daar het menu op aan. Van ovenschotel tot soep of salade: er is vast wel iets te bedenken waar je zin in hebt!
  • Toch iets te enthousiast geweest met inkopen doen? Is ook niet het einde van de wereld, het is namelijk de perfecte gelegenheid om vrienden te maken door producten weg te geven. Maak je de buurvrouw ongetwijfeld heel blij mee.

Creatief koken

  • No worries: het gebeurt ons allemaal wel eens dat we verse groenten en fruit nét iets te lang laten liggen, waardoor het niet meer zo heel vers is... Toch kan je dit nog goed verstoppen in gerechten! Maak er een soepje van, tover fruit om tot een smoothie, maak appelmoes van oude appels of gebruik bruine bananen voor bananenbrood (hoe bruiner, hoe beter!). 
  • Op steeds meer plekken kan je misvormde groenten en fruit kopen. Deze producten zien er een beetje gek uit en zouden daarom eigenlijk niet verkocht worden. Onzin, want ze smaken evengoed! Geen reden om ze af te schrijven en weg te gooien. Lekker kopen dus!
  • Voer een kliekjes-dag in: doe één keer per week een rondje door de koelkast en voorraadkast en kijk wat je nog in huis hebt (wat bijna tegen de houdbaarheidsdatum loopt). Deze producten vormen de lekkerste restjes-gerechten! Van salade tot quiche, met een beetje creativiteit kom je een heel eind. 

En verder?

  • Leg ingrediënten en producten die tegen de houdbaarheidsdatum lopen voor in de koelkast, zo kan je niet vergeten dat je ze hebt.
  • Kook je ook altijd te veel pasta en rijst? Gebruik een maatbeker en kook nét iets minder dan voor je gevoel genoeg is. Pasta en rijst zetten uit tijdens het koken, dus het lijkt misschien niet veel ongekookt... Maar gekookt is het daarentegen vaak meer dan je nodig hebt.
  • Tenminste Houdbaar Tot en Tenminste te Gebruiken Tot betekenen niet dat de producten na de genoemde datum meteen niet meer bruikbaar zijn. Gebruik je zintuigen om te checken of eten nog goed is of niet meer. Kijk, ruik, proef... En besluit.
  • Bewaar producten op een geschikte manier: in de koelkast wanneer nodig of luchtdicht verpakt. Zo worden bijvoorbeeld chips, crackers of koekjes veel minder snel oud en kan je er langer van genieten.
  • Wist je dat er handige apps zijn tegen voedselverspilling? Check bijvoorbeeld resQ, Slim Koken of de afgeprijsd-app voor handige tips en leuke acties!