Kooktips

Stoere herfstgerechten: gratins

Warme gerechten met bovenop een knapperig goudbruin laagje vol smaak: gratins zijn heerlijke maaltijden voor de herfst. Een van de bekendste gegratineerde gerechten is gratin dauphinois, een Franse klassieker uit de gelijknamige streek Dauphiné. Het gerecht bestaat uit dungesneden plakjes aardappel met crème fraîche, die lang gebakken zijn op lage temperatuur in de oven. De laatste paar minuten wordt de oventemperatuur verhoogd en kan de bovenste laag van het gerecht gratineren.

Het leuke van gratins is dat de opmaak niet perfect hoeft te zijn. Het mag een beetje rommelig en losjes op je bord geschept worden. Je kunt gratineren met broodkruim, kruiden zoals peterselie en tijm, kaas, noten of eieren.

Meer weten over gratineren?


Klassieke aardappelgratin

Jagerskip met gegratineerde aardappel
Gepocheerde peer met gratin van doruveaul kaas en walnoten

Gratin en spruiten met gekaramelliseerde sjalotten

Camembertgratin met Provençaalse groente
Gegratineerde paprika met basilicum en geitenkaas

Gegratineerde witlof met ham en kaas

Gegratineerde gnocchi-ovenschotel met tomatensalade
Gegratineerde mosselen