Kooktips

Niet plukken: paddenstoelen

Paddenstoelen horen bij de herfst. Ze zijn heerlijk in soepen en stoofpotten en ze bevatten goede voedingsstoffen. Maar ga niet zelf het bos in om paddenstoelen te plukken. De kans is groot dat je een giftige paddenstoel treft.

Nederlanders eten per jaar zo’n 3 kilo paddenstoelen. De witte champignon wordt het meest gegeten, maar ook cantharellen, oesterzwammen en shiitakes zijn populair. Vrijwel het hele jaar door vind je paddenstoelen in supermarkten en speciaalzaken, maar in de zomer en het najaar kom je ze ook in de vrije natuur tegen.

Niet zelf plukken
Het wordt ten zeerste afgeraden om zelf op pad te gaan en de geplukte paddenstoelen te verwerken in een gerecht. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 100 meldingen van giftige paddenstoelen. Je kunt ziek worden van giftige paddenstoelen en in ernstige gevallen is zo’n paddenstoel zelfs dodelijk. Daarnaast is het in Nederland op veel plaatsen bij wet verboden om paddenstoelen te plukken. De paddenstoelen zijn namelijk eigendom van de eigenaar van het stuk grond.

Paddenstoelen uit de winkel zijn gegarandeerd veilig, maar je kunt ze beter niet rauw eten. De gifstof agaritine is niet zo goed voor je. Bak of kook ze liever. Bekijk hier alle recepten met paddenstoelen.

Bron: het Voedingscentrum