Kooktips

New Nordic Cuisine

Scandinavië is een steeds bekendere bestemming voor weekendjes weg. Niet gek, gezien de bruisende steden en prachtige natuur. De hippe invloeden uit de Noord-Europese landen dringen steeds meer door in de rest van de wereld, bijvoorbeeld op het gebied van mode, stijl en meubels, maar ook de letterlijke smaak krijgt bekendheid: de keuken.
 

Onder de noemer New Nordic Cuisine, een verzamelnaam voor de culinaire gebruiken van Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland, krijgt deze keuken steeds meer bekendheid. Belangrijke kenmerken zijn puurheid, simpelheid, vers en seizoensgebonden.

New Nordic Cuisine kreeg haar naam naar aanleiding van een manifest, tot stand gekomen door onder andere Rene Redzepi van het bekende restaurant Noma in Denemarken. Als beweging tegen ‘perfect’ fabrieksvoedsel en meer van hetzelfde, wordt gepleit voor lokaal en smaakvol eten. Producten als oesters, rivierkreeft, kaviaar, rendier, wilde bessen en knolgroenten zijn van oorsprong aanwezig en worden supervers verwerkt. Behalve dat deze keuken erg smaakvol is, staat hij ook bekend als een gezonde manier van eten.

Als je denkt aan deze kookstijl gaat er misschien niet direct een belletje bij je rinkelen, maar deze Scandinavische klassiekers ken je vast: gravad lax, Zweedse gehaktballetjes en kaneelbollen.

In de programma’s Arctic Chef en Sara’s New Nordic Kitchen zie je meer over deze bijzondere keuken en leer je de ingrediënten kennen.

Arctic Chef, elke werkdag om 16.30 uur.
Sara’s New Nordic Kitchen, elke werkdag om 17.00 uur.

Bekijk Scandinavische recepten