Kooktips

Houd je weerstand op peil met bouillon en meer

In de winter zijn veel mensen verkouden en grieperig. Als je je weerstand op peil houdt, heb je kans dat je die symptomen kunt verminderen of dat ze zelfs helemaal niet bij jou verschijnen. Eten speelt een grote rol bij het beter voelen. Probeer je lichaam sterk te houden en zorg goed voor jezelf.

(Botten)bouillon helpt!
Bottenbouillon is – zoals de naam al zegt – bouillon, maar dan getrokken van botten van rundvlees of kip, aangevuld met (appel)azijn en kruiden. Je kunt er ook nog extra groenten aan toevoegen, zodat je een volwaardige maaltijd hebt. Voor échte bottenbouillon trek je ruim 12 tot 24 uur de tijd uit, zodat de botten kans hebben om hun smaak af te geven. Onderzoek heeft bewezen dat bottenbouillon je weerstand vergroot, dat het ontstekingsremmend werkt en helpt bij verkoudheid en griep, dit laatste is vooral het geval bij kippenbouillon. Dit komt door het stofje ‘carnosine’, dat je immuunsysteem helpt. Lees hier meer over.

Andere producten voor je weerstand:

  • Blauwe bessen zijn de nummer 1 van antioxidanten, je kunt ze heel makkelijk verwerken in je dagelijkse maaltijden: bij het ontbijt, zo uit de hand als tussendoortje, in muffins, cupcakes en taarten, maar ook in hartige gerechten.
  • Bonen, linzen en andere peulvruchten behoren al eeuwenlang tot een van de meest voedzame producten op aarde, ze dragen bij aan een hoog energieniveau en bevatten hoge hoeveelheden aan proteïne en vitamines.
  • Broccoli bevat calcium, magnesium, bètacaroteen, zink, vitamine K, vezels en vitamine C: een echte krachtpatser dus waar je ook nog eens elk onderdeel (roosjes én stronk) van kunt gebruiken.
  • Walnoten worden vaak getypeerd als “hersenvoedsel”, niet alleen door de vorm van de noot, maar ook omdat de hoge concentratie van onverzadigde vetten ervoor zorgt dat onze hersencellen goed functioneren. (Wal)noten zitten vol met magnesium, vitamine E (antioxidanten), eiwitten, kalium, vitamine B6, koper en zink. Ook bevatten ze een natuurlijke vorm van melatonine, een stof die je helpt met slapen.

Meer over lekker en bewust eten vind je op Frisse Start