Kooktips

Het verschil maken (door lekker te eten)

Bij 24Kitchen houden we van eten. Die liefde gaat verder dan het consumeren van een lekkere maaltijd. Prachtige, verse ingrediënten, voortgebracht door de natuur, kunnen onze chefs bijna ontroeren. Zeker wanneer deze producten op een eerlijke manier zijn geteeld, geoogst en gedistribueerd. Ook bij verse producten komen immers vaak een hoop mensenhanden kijken voor het bij jou op je bord ligt. En wij vinden dat al deze mensen even respectvol behandeld moeten worden als het product waar jij heerlijk van kunt genieten.

Het is vaak moeilijk om je te beseffen dat jij het verschil kunt maken. Toch is dat echt zo! Door verstandige keuzes te maken voor producten waarvan je de herkomst kunt achterhalen, werk je al mee aan een eerlijke voedselproductie. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de eetrijpe EAT ME mango’s van Nature’s Pride: een Nederlands bedrijf dat exotisch groente en fruit importeert.

Er zijn verschillende keurmerken op de markt die je helpen om een verstandige keuze te maken. Eén daarvan is ‘Fair for Life - Fair Trade’. Dit keurmerk garandeert goede werkomstandigheden, een eerlijke prijs en een ‘fair trade premie’: een gedeelte van de omzet dat direct geïnvesteerd wordt in de telers. Van dit geld worden sociale projecten opgestart, zodat de werknemers met een goed gevoel naar hun werk komen. Nagenoeg alle eetrijpe EAT ME mango’s van Nature’s Pride hebben dit keurmerk.

Van de Fair for Life – Fair Trade mango’s van Nature’s Pride wordt van elke verkochte vrucht 1 cent gespaard voor de telers. Dat lijkt niks, maar als je bedenkt dat er door Nature’s Pride tientallen miljoenen mango’s per jaar verkocht worden, is het ineens een aanzienlijk bedrag. Voor elke teler wordt een aparte bankrekening geopend, zodat het geld altijd op de plaats terecht komt waar het product vandaan komt.

Nature’s Pride bezoekt de bedrijven om samen uit te zoeken waar behoefte aan is onder de werknemers in de verre, vaak arme landen. Zo hebben zij een leverancier in Peru, waar de vrouwen die in het pakhuis werken hebben aangegeven het moeilijk te vinden om hun kind thuis achter te laten. Ze verdienen een keurig salaris, hebben een ziektekostenverzekering en arbeidscontract en zijn dolblij werk te hebben, maar wanneer ze kinderen krijgen moeten ze toch vaak stoppen met werken. Nature’s Pride is bezig om nu een nieuwe crèche te openen vlakbij het pakhuis, zodat de vrouwen aan de slag kunnen blijven, onafhankelijk zijn en een inkomen voor hun gezin kunnen verdienen.

Zo zijn er talloze mooie voorbeelden te noemen. Misschien is het moeilijk om in je eentje het verschil te maken, maar gelukkig zijn er bedrijven die het namens jou doen. Wees je daarom bewust van de keuzes die je maakt tijdens het boodschappen doen: die sappige mango smaakt namelijk nóg lekkerder wanneer je weet dat de mensen die erbij betrokken geweest zijn op keurige manier behandeld worden.

Meer weten over de Fair for Life mango van Nature's Pride?