Kooktips

Het hele jaar door genieten van zonnig zoet fruit

Dat fruit eten gezond en lekker is weten we allemaal. In de winter wil je ook wel eens iets anders dan een appel of peer uit eigen land, maar dan wel zonder je zorgen te maken over onrijpe exemplaren.
 

Wist je dat een mango er 140 dagen over doet om van bloem tot vrucht te ontwikkelen? Dat is de helft van de groeitijd van een mensenbaby.

Zonnige mango
Een perfecte optie is de mango: het hele jaar door verkrijgbaar vanuit verschillende landen. Wereldwijd gezien is dit de meest gegeten vrucht, en gezien het zoete karakter is die enorme populariteit niet verwonderlijk. Het zachte, maar stevige vruchtvlees leent zich perfect om direct te op te eten, maar ook om rauw te verwerken in bijvoorbeeld salades en smoothies of te bereiden als wokschotels, rijstgerechten of chutney.

Eetrijp
De kleur van de schil zegt niks over de rijpheid van de mango: een groene kan net zo zoet zijn als een rode. Je hebt dus een andere indicatie nodig om zeker te weten dat je een perfect exemplaar te pakken hebt. Zo kun je kiezen voor een EAT ME-mango, ter herkennen aan de paarse sticker.

Direct opeten
Het afleveren van een perfect eetrijpe vrucht kent een aantal doorslaggevende momenten in het proces voordat jij koopt:

  • Locatie: het oogstseizoen verschilt per land en regio. Door op verschillende plekken op de wereld in te kopen, kan gegarandeerd worden dat je een rijpe mango koopt.
  • Langer aan de boom: EAT ME mango’s hangen twee weken langer dan gemiddeld aan de boom. Daardoor is het suikergehalte hoger en smaakt de mango lekker zoet.
  • Niet allemaal tegelijk plukken: natuurlijk zijn niet alle vruchten precies tegelijk rijp. Daarom worden de vruchten in drie fases geplukt.
  • Sorteren: na het vervoer naar Nederland worden de mango’s op rijpheid gecontroleerd door middel van infraroodlicht en akoestische trillingen, zodat er geen beschadigingen optreden.
  • Narijpen: tot de perfecte rijpheid per mango is bereikt, wordt het rijpingsproces geholpen door de luchtvochtigheid en de temperatuur af te stellen.
Verder lezen: het verschil maken door mango’s te eten