Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het is verstandig om eten met een schil namelijk niet in de magnetron te doen. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen en hierdoor kan het eten ontploffen. Voorbeelden hiervan zijn eieren en druiven. Ditzelfde probleem kan zich ook voordoen bij potjes en daarom moet je eerst de deksels van de potjes halen voordat je de magnetron aan zet. Het kan dan wel gevaarlijk lijken, maar het opwarmen van eten in een magnetron is in elk geval niet gevaarlijk voor de gezondheid aldus het Voedingscentrum. 

Kant-en-klaarmaaltijden 

Maar de magnetron wordt toch ook vaak gebruikt voor kant-en-klaarmaaltijden. Ondanks dat een zelf gekookte maaltijd beter is, kan af en toe een kant-en-klaarmaaltijden eten geen kwaad. Toch bevatten deze maaltijden vaak veel zout, weinig groente en vezels en veel verzadigde vetten. Daarom raadt het Voedingscentrum aan om de magnetron vooral te gebruiken voor het verwarmen van zelfgemaakte gerechten, waarbij je zelf de hoeveelheid zout, groente en vezels kunt bepalen.

Do's en Don'ts

  • Gebruik magnetronbestendige etensbakjes, want anders kan het plastic smelten en kunnen chemische stoffen in het eten terecht komen.
  • Doe geen eten met een schil in de magnetron.
  • Roer je eten minstens een keer om tijdens het verwarmen. Hierdoor verwarm je elk gedeelte en kunnen gevaarlijke bacteriën als salmonella niet overleven.
  • Als je vlees in de magnetron wilt ontdooien, zorg dan dat het vlees in kleine stukken gesneden is. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.