Kooktips

Fermenteren is hip

Tijdens de Food Inspiration Days die afgelopen week in Eindhoven plaatsvonden werd het genoemd als een van de trends van dit moment, en ook het tv-programma Editie NL besteedde er aandacht aan (met behulp van 24Kitchen-chef Danny Jansen): fermenteren.
RottingsprocesDeze techniek is nu hip, maar bestaat al eeuwenlang en werd voornamelijk gebruikt om producten langer houdbaar te maken, vooral belangrijk in tijden en op plaatsen waar de koelkast nog geen gemeengoed was. Fermenteren is eigenlijk een gecontroleerd rottingsproces, waarbij de natuurlijk aanwezige suikers worden omgezet in zuren. Door de toevoeging van zout zorg je voor een lange houdbaarheid.
Chocolade en zuurkoolZuurkool is het bekendste voorbeeld van een gefermenteerd product, maar ook kaas, chocolade, koffie, wijn en vele andere ingrediënten hebben een fermentatieproces doorlopen.
GezondBehalve het voordeel van de langere houdbaarheid, is fermentatie ook geliefd omdat het uitgesproken smaken oplevert. Verder is gefermenteerde groente ontzettend gezond: rijk aan antioxidanten en probiotica geven ze een grote impuls aan je weerstand.
Zelf fermenterenGroente fermenteren kun je makkelijk zelf: bekijk hier bijvoorbeeld het recept voor zelfgemaakte zuurkool, en bekijk hier hoe Danny Jansen kimchi maakt: een populair gerecht uit de Koreaanse keuken. 
Bekijk hier het item van EditieNL met Danny Jansen over fermenteren.