Kooktips

Enorm gezellig en lekker praktisch: 'dinchen'

Dinchen: het woord is nog niet officieel opgenomen in het Nederlandse woordenboek, maar als het aan ons ligt komt daar snel verandering in. Dinch is een samentrekking van de woorden diner en lunch, en dat is ook de betekenis ervan: het is de maaltijd die je nuttigt tussen lunch en diner, of eigenlijk in plaats daarvan, op eenzelfde manier als ‘brunch’ de combinatie is van ontbijt (breakfast) en lunch.

Stel je deze situatie voor: rond een uur of vier komen er vrienden langs en je serveert een lekker hartig hapje, zet wat toastjes op tafel, misschien nog een warme snack. Het is hartstikke gezellig en iedereen snoept van de versnaperingen, de tijd vliegt en ineens is het acht uur. Een hoofdgerecht is eigenlijk niet meer nodig, want iedereen heeft al genoeg gegeten tijdens het ‘dinchen’.

Een ander voorbeeld: een familiefeest is vaak ingewikkeld plannen. Kinderen moeten op tijd naar bed, mensen komen van ver, niet iedereen heeft zin om netjes aan tafel te zitten. Een dinch in de vorm van een buffet is dan ideaal: gezellig zijn, genieten van heerlijk eten en voor ieder wat wils, zonder dat het laat of ingewikkeld wordt.

Als je een dinch organiseert, zorg dan voor kleine bordjes en mooie servetten. Afhankelijk van de gerechtjes die je uitkiest heb je wel of geen bestek nodig. Kies voor een goede afwisseling tussen vlees, vis en veel lekkere verse, frisse gerechten. Ook is het lekker om warme en koude snacks te serveren tijdens de dinch.


Indische huzarensalade


Gegratineerde mosselen

Quinoasalade


Annabel’s kruidenbeignets met gerookte zalm


Samosas


Aziatische hapjes


Bruschetta en crostini


Trio van gevulde tomaten met drie soorten salades


Focaccia


Citrus en dadels met muntpesto en zoetgemarineerde tomaatjes


Asperge-brieslof


Dim sum met vis en vlees