Kooktips

DIY: Halloween-pompoenen

Iedereen die aan Halloween denkt ziet de uitgekerfde verlichte pompoenen (in het Engels jack-o’-lanterns genoemd) voor zich. Leuk om zelf te maken!

Kies de juiste pompoen
De ‘gewone’ of winterpompoen is de grote, oranje pompoen die heel geschikt is voor het uitkerven van gedetailleerde patronen. Maar ook met een flespompoen of Hokkaido kun je leuke pompoenlantaarns maken. Let erop dat de pompoen geen beschadigde of beurse plekken heeft. Bewaar de pompoen in zijn geheel tot circa drie dagen voor Halloween, eenmaal gesneden blijft de pompoen niet heel lang houdbaar.

Pompoen schoonmaken
Was de pompoen en snijd met een scherp mes een gat aan de bovenkant van de pompoen. Snijd de bovenkant er volledig af (en let erop dat je de bovenkant er later weer op zet). Schep de binnenkant van de pompoen leeg met een grote lepel. Houd er rekening mee dat de wanden aan de binnenkant dik genoeg moeten zijn om de buitenkant te dragen zonder in te storten. Gooi de pompoenpulp en –zaden niet weg.

Tip: de pompoenpitten kun je roosteren.

Teken jouw ontwerp
Teken met whiteboard markers het patroon (een gezicht, spinnen of de maan en sterren) op je pompoen. Na het uitsnijden kun je de resten stift met een vochtige doek eraf boenen.

Snijden
Gebruik een scherp (fileer)mes om de pompoen uit te kerven of gebruik uitsteekvormen voor koekjes (zoals rondjes of sterretjes). Druk de uitgesneden stukken vanaf de binnenkant naar buiten.

Tip: De restjes pompoen kun je gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld pompoensoep of geroosterde pompoen.

3D-effect
Varieer met diepte voor een 3D-effect en gebruik de pompoenpulp (of stukken pompoen met een tandenstoker) op slimme manieren om je pompoen nog angstaanjagender te maken.

Trucjes om pompoenen langer te bewaren

  • Jouw uitgekerfde pompoen blijft langer houdbaar door een van de volgende trucjes toe te passen:
  • Week de pompoen in water circa 1 tot 2 uur;
  • Meng 2 eetlepels witte wijnazijn met 1 theelepel citroensap en 3 eetlepels water en smeer de buitenkant van de pompoen in;
  • Smeer de binnenkant van de pompoen in met plantaardige olie (of vaseline) om verschrompeling en vervorming van de pompoen te voorkomen;
  • Wil je jouw pompoen vaker verlichten? Gebruik dan liever een nepkaarsje op batterijen dan echte waxinelichtjes. De warmte zorgt ervoor dat de pompoen sneller bederft.

Waar komt Halloween vandaan?

Maak zelf monsterlijk lekkere recepten speciaal voor Halloween