Kooktips

Dineren op z’n Italiaans: de populairste gerechten

De Italiaanse keuken is heel populair bij veel (Nederlandse) huishoudens. En terecht, want wie kan simpele, maar verrukkelijke antipasti, pasta met enkele ingrediënten zoals olijfolie en Parmezaanse kaas en de bijzondere dolce niet waarderen?

Kijktip: Moderne Italiaanse recepten van Roberta
Roberta met haar Italiaanse roots is dol op de Italiaanse keuken. Zij reist af naar Rome, om daar de moderne Italiaanse keuken te ontdekken. Je ziet het elke werkdag om 19.00 uur in de afleveringen van Cucina Moderna: Roberta’s Italië op 24Kitchen.

Antipasti
De Italianen eten anders dan hoe wij gewend zijn, een traditionele maaltijd bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi piatti, secondi piatti, controni en dolci. Een populaire klassieker als antipasti (voorgerecht van kleine hapjes) is bruschetta, krokant geroosterd brood ingesmeerd met knoflook met een topping van tomaten. Ook geschikt als antipasti: gevulde courgettebloemen, vaak met ricotta en noten naar keuze, de bekende caprese en vitello tonato.

Primi piatti & secondi piatti
De primi piatti is net als de antipasti een voorgerecht, het verschil is dat deze ronde altijd een soep, pasta of risotto is. De secondi piatti is een vlees- of visschotel met bijgerechten. Ook hier zijn de klassiekers, zoals pasta carbonara, spaghetti aglio olio, lasagne, ravioli met amatricianasaus, bolognesesaus, favoriet. De primi & secondi piatti worden steeds vaker (vooral in andere landen dan Italië) samengevoegd pasta of risotto met groenten, vlees, gevogelte of vis: insalata di riso met vergeten groenten, pasta met pesto-parmahamkip of plaatpizza met makreel en rode ui & bonenpasta en spek bijvoorbeeld.

Tip: in de oorspronkelijke carbonara wordt geen room gebruikt, de romigheid komt alleen van de eidooiers. Gebruik zo vers mogelijke eieren hiervoor.

Dolce
Cantuccini, cannoli, tiramisu, Italian mess, cassata, zucotto, semifreddo… De meeste Italianen zijn gek op dolce. Vaak volgt er na het dessert (of tijdens) een kop vers gezette espresso of espresso macchiato.