Kooktips

Deze dingen mogen niet ontbreken bij een geslaagde BBQ

De geur van houtskool en gerookt vlees stijgt met mooi weer op vanuit menig achtertuin en balkon in Nederland. Verkoolde speklapjes en kant-en-klaar sauzen kunnen echt niet meer. Deze lijst is jouw checklist voor een geslaagde barbecue!

Vlees, vis en groente
Als de kolen of briketten gloeien is de barbecue klaar voor gebruik. Vlees, vis en groente kunnen allemaal op de barbecue. Marineer stukken vlees, zoals buikspek, spareribs en saté van tevoren zodat de smaken in het vlees zijn getrokken en je ’s avonds direct kunt grillen. Een extra handigheidje van een marinade op oliebasis: je hoeft het rooster of de producten niet stuk voor stuk meer in te vetten. Vis (bijvoorbeeld forel) kun je verpakt in aluminiumfolie met kruiden en andere smaakmakers of met behulp van een extra rooster op de barbecue garen. Groente zoals rode paprika, aubergine, ui en courgette kun je in brede stukken of repen direct op de barbecue leggen. Of rijg stukken groente (eventueel met vlees of vis) aan spiesen.

Tip: Neem de tijd om te barbecueën, het hoeft niet allemaal snel gaar op hoog vuur, de Amerikanen barbecueën low & slow. Kijk de kunst af en maak zelf een broodje pulled pork of brisket.

Meer met salades
Een frisse salade (met ingrediënten al dan niet van de grill) serveer je in een mooie grote schaal op tafel. Fijn voor de afwisseling, goed voor de vitamines. Gepofte aardappelsalade, salade met rabarber, biet en venkel of cactussalade met cactusvijg en snijbiet wil iedereen wel proeven.

Supersauzen
Klassieke sauzen zoals ketchup, barbecuesaus en mayonaise horen op tafel bij een barbecue. Maak ook eens andere sauzen, zoals paprikamayonaise, snelle chilisaus en satésaus. Houd je van pittig? Dan is sriracha of harissa zeker iets voor jou. Heb je meer trek in iets met knoflook? Een aioli of tzatziki is zo gemaakt. Lekker om behalve je vlees of vis ook groentespiesen of brood in te dippen.

Tip: het eten van pikante gerechten werkt verkoelend. Perfect voor bij tropische temperaturen.

Cocktails & verfrissende drankjes
Proost op een gezellige avond met vrienden en familie met hetzelfde drankje in de hand. De witte Sangria en flirt on the beach zien er lekker zomers uit. Wissel af met alcoholische dranken en sappen, zodat er voor iedereen iets lekkers te drinken is. Deze creatieve watermeloentap (alcoholvrij) staat ook nog leuk op tafel.

Desserts van de grill
Alles komt van de barbecue vanavond, dus ook het dessert. Gril fruit zoals ananas, perziken en bananen enkele minuten op een schoon rooster met eventueel wat rum of basterdsuiker en serveer met slagroom en een bolletje ijs (dat maak je natuurlijk met liefde zelf).

Bekijk alle fruit-recepten van de barbecue

Barbecues & gereedschap
Echte barbecuemeesters kunnen niet zonder goed gereedschap. Het begint bij de barbecue: wil je alle mogelijkheden van een keuken, maar dan buiten? Dan is een buitenkeuken meer iets voor jou, met grillplaat en fornuis. Of kies voor een kleinere barbecue, met alleen een rooster en deksel. Dat is vaak al genoeg voor een gezin of als je met vrienden gaat barbecueën. Dan volgt het gereedschap, een tang, vleesvork en kwast behoren tot de basis. Maar ook spiesen, een hamburgerpers en – je kunt het zo gek niet bedenken – een kippenvleugelhouder zijn handig barbecuegereedschap.

Bekijk alle BBQ-recepten