Kooktips

Chef Mounir over het Suikerfeest

Na een periode van vasten, de maand 'Ramadan', volgt het Suikerfeest, ook wel het Kleine Feest genoemd. Het is net als het Offerfeest een belangrijke feestdag voor de Moslims. Chef Mounir Toub praat je bij over deze tradities.

“De afgelopen maand heb ik mij gefocust op dingen die voor mij belangrijk zijn. In de maand Ramadan staan de poorten van de hemel open en is het extra goed om je te richten op belangrijke zaken, zoals het lezen van de Koran, tijd besteden aan familie en het geven van aalmoezen. Omdat ik niet aan het werk was, kon ik makkelijk prioriteiten stellen. Vooral in de nacht heb ik veel gedaan. Ik slaap dan van vijf uur ’s ochtends tot een uur of elf.”

“Dit weekend begint het Suikerfeest. Omdat onze familie, net als vele andere Marokkanen, de maan volgt om te weten wanneer een nieuwe maand begint, is het nog niet duidelijk of het Suikerfeest morgen of overmorgen zal aanvangen. Dat moeten wij afwachten. Sommige mensen gebruiken de kalender en weten dus vooraf of de vastentijd 29 of 30 dagen zal duren.”

“Voor ons maakt het niet uit dat we het niet precies vooraf weten. Mijn moeder en mijn vrouw hebben de afgelopen week genoeg verse koekjes gebakken om te zorgen dat er genoeg is. Verder hoeven we qua boodschappen heus geen karren vol te halen. Ondanks de naam, draait het Suikerfeest niet om overvloedig veel eten: het samenzijn is even belangrijk. Ik ontbijt altijd bij mijn ouders. Mijn broers komen ook met hun gezinnen: het is echt een traditie. We eten dan kleine hapjes. ’s Middags eten we couscous met groente: een beetje zoals ik heb gemaakt in De Makkelijke Maaltijd, maar dan wat uitgebreider. Verder zijn er zoetigheden zoals gefrituurde koekjes met honing, heerlijk! In andere gezinnen eten ze weer Turks Fruit of baklava, dat verschilt!”

“Het Suikerfeest is echt een bijzondere dag. Het is het einde van een hele mooie periode: ik hecht heel veel waarde aan het vasten. Maar het is tegelijk heel feestelijk: iedereen trekt mooie, vaak nieuwe kleding aan, we zorgen dat we lekker ruiken en bezoeken vrienden en familie. Kinderen krijgen cadeautjes. Het is een geweldige, open sfeer: iedereen is welkom. Ik heb er zin in!”