Kooktips

Bevrijdingseten

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag, de dag waarop we de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland vieren en dat we sindsdien vrij van oorlog en onderdrukking zijn in ons land. Het is echter ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid, waar nog lang niet overal ter wereld sprake van is. Wat heeft eten daar eigenlijk mee te maken? “Eten heeft de kracht om te verbinden”, zeggen 24Kitchen-chefs Nadia en Merijn.

De dames, die je kent van de Arabische keuken in Grenzeloos Koken, zijn betrokken bij de viering van 5 mei. Dit jaar worden voor de tweede keer de Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam: samen eten op 5 mei georganiseerd. Ruim 200 podia, musea, organisaties en restaurants doen mee aan dit initiatief. Op de Dam komt een grote eettafel met stoelen te staan en er worden speciale 5 mei broden gebakken.

Ook wordt er een speciaal boekje uitgegeven: Karnemelk, kersen en cornflakes. Onder andere Joop Braakhekke, Johannes van Dam en onze Nadia en Merijn kozen vijf ingrediënten  uit de voedselpakketten die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gedropt werden, om daar een recept mee te verzinnen. Het resultaat: mooie verhalen en herinneringen, gecombineerd met bijzondere recepten.

Meer informatie en het programma voor 2013 vind je op de website van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Kijk voor vieringen in de rest van het land op de website van Bevrijdingsfestivals

 

In je eigen keuken de bevrijding van ons land memoreren? Kook iets uit de trotse Vaderlandse keuken. Of Amerikaanse koekjes, om de bevrijding door de geallieerde troepen te herdenken.