Kooktips

BBQ tips: zo bereid je de lekkerste vlees- en visgerechten

Dat barbecueën populair is onder Nederlanders, dat is wel bekend. Maar toch vinden de meesten het een behoorlijk klusje om een BBQ te organiseren. Wij geven je daarom graag een aantal BBQ tips! Want als je een BBQ gaat organiseren voor familie, vrienden of collega’s, dan wil je dat dit wel een geslaagde BBQ wordt voor iedereen.

Lees ook: BBQ tips: barbecue eens anders! en BBQ tips voor een geslaagde barbecue.

Tip 1: Steak is eenvoudig te bereiden

Het maakt niet uit op wat voor barbecue je jouw steaks gaart, de temperatuur is veel belangrijker. De smaakbeleving van steak op de barbecue is veel mooier dan in de pan. Denk ook eens aan de vinkenlap (ook bekend als bavette of flank steak). Dit stuk vlees valt onder het vergeten vlees, maar is zeker de moeite waard voor op de barbecue.

Tip 2: Scheid vlees en vis

Om te voorkomen dat de producten elkaars smaken overnemen moet je vlees en vis scheiden op de barbecue. Het is een beetje knoeien, maar je kunt het rooster neutraliseren met citroensap. Als je vlees en vis tegelijk gaat grillen kun je het beste een siliconenmatje gebruiken voor de vis. Op deze manier blijft de vis intact en komt het vlees niet in aanraking met de vis.

Tip 3: Vis roken op de barbecue? Tuurlijk!

Gerookte vis is ook erg lekker van de barbecue. Het vraagt wel een andere werkwijze dan vlees. Het advies is om een cederhouten BBQ-plank te gebruiken om je vis op te leggen. De vis gaart dan mooier en gelijkmatiger en plakt niet vast aan je rooster. Om te voorkomen dat de eiwitten uit je vis lekken tijdens de bereiding, kun je de temperatuur van je barbecue verlagen tot 100 graden.

Tip 4: Kies voor kwaliteit

Peter Bootsma van LetzQ geeft nog een laatste tip: investeer in mooie kwaliteitsproducten.Dat vlees heeft geen sterke marinades en allerlei kruidenmixen nodig, het is al smaakvol van zichzelf.