Kooktips

Basisetiquette: Eerste hulp bij een chic diner

De meest basic basisetiquette (niet smakken, mes en vork gebruiken, niet spelen met je eten) worden er met de paplepel, hup, ingegoten. Maar staat er binnenkort een etentje op de planning waarbij de verwachtingen op het gebied van etiquette nét iets hoger liggen? Geen paniek, komt allemaal goed. Wij helpen je met deze eerste hulp bij etiquette voor beginners.

Voorafgaand aan het diner

Leuk hoor! Zo'n chic etentje. De haren zitten strak in de lak en je hebt jezelf in je mooiste panty gehesen. De voorbereidingen verliepen voorspoedig, tijd voor het diner zelf. 

  • Misschien een beetje voor de hand liggend, maar toch: wees op tijd. ‘Fasionably late’ is niet echt een ding, als het om etiquette gaat.
  • Breng een cadeautje mee voor de gastheer en/of gastvrouw. Met lege handen aankomen is niet zo netjes. Het hoeft niks groots te zijn: een bosje bloemen of flesje wijn is al hartstikke leuk!

Liever een origineler cadeautje dan een flesje wijn? Deze cadeautjes onder de € 5,- zijn perfect voor foodlovers!

  • Ga pas aan tafel wanneer de gastheer/-vrouw aangeeft dat dit kan.

Aan tafel!

  • Mooie servet hè, die daar naast je bord. Hoewel het erg leuk staat op de prachtige gedekte tafel, ligt die servet er niet voor de sier. Tijdens het diner leg je de servet dubbelgevouwen op schoot. Gebruik hem om je mond mee af te vegen voordat je een slok van je drinken neemt, om vetvlekken op je glas te voorkomen.
  • Eet en drink pas wanneer de gastheer/-vrouw begint met eten en drinken of aangeeft dat je mag beginnen.
  • Oef... Zoveel bestek. Waar moet je beginnen? Werk van buiten naar binnen. Het bestek voor het eerste gerecht ligt helemaal aan de buitenkant. Ligt er bestek boven je bord? Dat is bedoeld voor het dessert!
  • Houd de vork in je linkerhand en het mes in je rechterhand. Bestek van hand wisselen is niet de bedoeling.
  • Houd (wijn)glazen vast bij de steel, niet bij de kelk.

Aangeschoten op een chic dinertje? Niet echt charmant... Geniet dus van de lekkere wijnen, maar drink met mate

  • Wij Hollanders houden nogal van lekkere prakjes, gezien het feit dat we een wijd assortiment aan stamppotjes hebben. Toch raden we aan: prak je eten niet. Snijden mag natuurlijk wel.

Dûh

We gaan er stiekem vanuit dat de volgende dingen al op de automatische piloot gaan, maar toch niet verkeerd om even te noemen:

  • Niet met volle mond praten.
  • Gerecht iets te flauw? Vraag netjes of iemand de peper en zout aan wil geven, in plaats van over je buurvrouw of -man heen te buigen.
  • Neem niet te groten happen.
  • Hoewel dit nogal per cultuur verschilt, wordt het in Nederland over het algemeen niet gewaardeerd wanneer je met veel geluid eet. Een boer laten na het eten is absoluut not done
  • Even een korte eetpauze? Leg je bestek kruislings over je bord.
  • Ben je klaar met eten? Leg mes en vork horizontaal op je bord met de snij-/prikzijde naar links wijzend (‘kwart over drie’).

Bij een groot en chic diner is het altijd leuk om wat aandacht te besteden aan de etiquette. Maar je kan het natuurlijk zo gek (of juist fancy) maken als je zelf wilt! Regeltjes zijn er soms om gebroken te worden, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt.