Kooktips

Avocado: het hele jaar door vol van smaak

De romige en nootachtige smaak van de peervormige avocado is heel populair als hoofdingrediënt van de Mexicaanse dipsaus: guacamole. Maar er is nog veel meer te vertellen over de avocado.

Groei & oogst
Avocado’s groeien aan subtropische bomen in landen zoals Chili, Mexico, Peru, Zuid-Afrika, Brazilië, Israël en Spanje. Het oliegehalte in een avocado geeft het zijn specifieke romige en volle smaak. Hoe rijper de vrucht, hoe hoger het oliegehalte is. Omdat de avocado in verschillende landen groeit en op verschillende momenten rijp is, kun je het hele jaar door genieten van deze romige vrucht.

Soorten & smaken
Er bestaan wel 400 avocadosoorten, waaronder de Hass, Fuerte en Pinkerton en de smaken lopen uiteen van licht zoutig tot nootachtig en zelfs zoet. De Hass avocado is een van de meest bekende soorten en heeft een nootachtige smaak. De Hass avocado herken je aan zijn grove schil die tijdens het rijpproces verkleurt van groen tot donkergroen, roodbruin of bijna zwart, afhankelijk van het land van herkomst. Omdat het lastig kan zijn de rijpheid van een avocado te bepalen aan zijn schil en omdat je direct wil genieten van smakelijke avocado’s, zijn er eetrijpe avocado’s verkrijgbaar.

Hoe maak je een avocado schoon?

1. Snijd de vrucht rondom
de pit door.
2. Draai de helften van elkaar af. 3. Verwijder de pit met een lepel. 4. Schil de avocado of lepel de vrucht eruit.


Tip: na het verwijderen van de pit, kun je de avocado in de schil snijden in repen of blokjes, wip het gesneden vruchtvlees er met een lepel uit.

Wist je dat: 

  • … de avocado een eeuwenoude vrucht is. In meer dan 2.500 jaar oude graven van Inca mummies zijn avocado’s gevonden. 
  • … Europese zeelieden die op zoek waren naar de Nieuwe Wereld avocado’s gebruikten als boter. 
  • … citroen- of limoensap het snelle verkleuren van het vruchtvlees tegengaat.

Koken met avocado

 
Zachte spareribs met sinaasappel en avocadodip
 
  Chocolade-avocadotaart
 
Gevulde avocado met oosterse garnalen   Mexicaanse nachotaart


Meer informatie over eetrijpe avocado’s vind je hier.