Kooktips

Aardbeifeitjes

Zomerkoninkjes
Het zonnetje begint steeds vaker door te breken en de temperatuur loopt op. Tijd voor zomerkoninkjes oftewel aardbeien! Aardbeien zijn wel het hele jaar door te krijgen maar zoals je vast al eens geproefd hebt zijn de aardbeien buiten het seizoen een stuk minder smaakvol dan daarbinnen. In april begint het aardbeienseizoen in Nederland en vanaf dan zijn ze pas écht lekker.

Nederland kweekland
Wist je dat Nederland ongeveer 50.000 ton (50 miljoen kg!) aardbeien per jaar produceert? Ongeveer de helft ervan eten we zelf op, de rest wordt geëxporteerd naar landen als België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Wilde aardbeien
De aardbeien die je in bakjes in de supermarkt koopt worden dus gekweekt. Maar er zijn ook wilde aardbeien. Als je aardbeien tegenkomt in het bos, dan is er een kans dat het geen echte aardbeien zijn, maar schijnaardbeien. Bosaardbeien en schijnaardbeien lijken erg op elkaar, maar bosaardbeien zijn wel lekker en schijnaardbeien niet. Je kunt het verschil zien aan de bloemen van de aardbeienplant. Die van de lekkere bosaardbeien zijn wit en die van de schijnaardbeien zijn geel.

 

Maar ook
Er zijn heel veel soorten kweek-aardbeien die je op het eerste gezicht niet uit elkaar houdt. Die zijn allemaal rood en hebben nagenoeg dezelfde vorm. Maar er zijn ook aardbeien die zich wel heel erg onderscheiden van de rest. Heb je bijvoorbeeld al eens ananasaardbeien geproefd? Dat is geen kruising tussen een ananas en een aardbei, maar gewoon een witte aardbeiensoort. De naam dankt dit zomerkoninkje aan zijn friszure smaak. 

Bekijk hier alle recepten met aardbei