Kooktips

Aardbeien kweken

Aardbeien zijn nu volop verkrijgbaar uit eigen land, maar ook uit eigen tuin! Tussen maart en augustus is het de perfecte tijd om zelf aardbeien te kweken, met zoet en sappig resultaat. Moeilijk is het niet, en het hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen: een pot of hangende mand op balkon of terras is genoeg.

Aardbeienplanten kun je kopen als hangplant of klimplant. De soorten Ostara, Rapella en Selva zijn prima geschikt om te kweken. De pot waar je de aardbeien in gaat planten, moet een minimale inhoud van tien liter en drainagegaten hebben.

Aan de slag:

  • Leg een laagje kleikorrels onder in de pot. Vul de pot voor driekwart met goed losgemaakte aarde. Er is zelfs speciale aardbeigrond te koop!
  • Plant ongeveer vijf planten per pot van tien liter. Zet ze ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Plant ze nooit in het midden van de pot, want dan liggen de vruchten op de bodem en zullen ze sneller gaan rotten.
  • Vul nu verder aan met potgrond, zodat alleen de wortels bedekt zijn en de korte, bebladerde hoofdstengel of bladkroon net boven de grond uitsteekt.
  • Doe meteen wat mestkegels in de grond, want het produceren van bloemen en vruchten vergt veel energie. Zet op de open plekken een paar hondsdrafplanten (Glechoma hederacea ‘Variegata’).
  • Leg tot slot een laagje veenmos (Sfagnum) op de aarde, dit helpt om de grond licht vochtig te houden.

Nu is het wachten op de rijpe aardbeien. Bij het plukken is het belangrijk dat je de aardbeien altijd met kroontje en al afknipt. Zo blijven je aardbeien het langst vers. Sommige soorten produceren wel aardbeien tot de herfst!

(Bron)