Kooktips

7 x Typisch Texas op je bord

Al reizend door Texas leer je vanzelf de keuken kennen, want eten is belangrijk voor de inwoners – en dus overal overvloedig aanwezig. Overvloed is meteen een volgend sleutelwoord, want zoals bekend gaat men over het algemeen voor groot en veel. En uitgesproken. Subtiele smaken kom je tegen in de fine dining restaurants, die een vlucht nemen in de grote steden, maar daarbuiten draait het vooral om vlees, frituur en zoet. Gezond? Misschien niet, maar uitbundig genieten is voor de Texanen eigenlijk minstens zo belangrijk, y’all.

BBQ
Mensen staan gerust uren in de rij voor de perfecte ribs of brisket. Toernooien worden regelmatig georganiseerd. In de supermarkt zie je gigantische stukken vlees, die in z’n geheel de barbecue op gaan. Texas is groot, dus regionale tradities bepalen de uiteindelijke smaak: waar de een zweert bij alleen zout en peper, kruidt de ander het vlees met uitbundige dry rubs vol zout, suiker, gedroogde kruiden en vaak ook wat gemalen koffie. Eén ding is zeker: Texas BBQ is altijd low and slow.

Broodje hamburger van de barbecue
Bavette met uienchutney

TexMex
Texas ligt in het zuiden van de Verenigde Staten, grenzend aan Mexico. Dat proef je terug. Terwijl de Mexicaanse keuken licht is, met veel gebruik van verse kruiden en groentes, citrus, vis en maïs, is de Amerikaanse Tex-Mex een zware variant met veel bonen, vlees en tortilla’s, gebruikt als fajita’s, taco’s of quesadilla’s. Wat wij in Nederland Mexicaans eten noemen, is in feite Tex-Mex, oftewel Texaans-Mexicaans.

Mexicaanse vistortilla’s
Guacamole

Taco’s als ontbijt
In Nederland hebben we een echte broodcultuur, in Texas geldt een taco-verslaving. Als ontbijt met roerei en kip, als lunch met vis, vlees, knapperige salades en heerlijke sauzen. Het liefst gehaald en genuttigd bij een stalletje of food truck op straat.

Gevulde taco’s
Taco’s voor kids

Gefrituurd
De gemiddelde Amerikaan is gek op frituren, en in Texas neemt deze gewoonte ongekende vormen aan. Schrik niet als je tomaten bestelt en deze gefrituurd in dik beslag aan je geserveerd worden. Belegde broodjes, candy bars, varkenshuid (chicharrón), donuts met bacon en wat eigenlijk niet: knapperig gepaneerd komt het uit het vet.

Fried apple pies
Donuts

Chili
Chili con carne, oftewel pepers met vlees, geldt als de grote trots van de Texaanse keuken, natuurlijk met invloeden uit Mexico. In Texas worden geen bonen toegevoegd en wordt niet altijd gehakt gebruikt, maar rustig gestoofd rundvlees. Pas op: pittig betekent hier bloedheet.

Chili con carne met guacamole en tomatensalsa
Chili con carne met drie kleuren paprika

Chicken Fried Steak
Het lijkt een beetje op onze schnitzel: een gefrituurde filet met knapperige paneerkorst. Gefrituurde kip kom je overal tegen in Amerika, maar in Texas zijn ze trots op ‘hun’ uitvinding Chicken Fried Steak. Geserveerd met aardappelpuree en (een klein beetje) groente staat dit gerecht op vele menukaarten.

Kipnuggets met zoetzure saus en coleslaw

Pecan Pie
Deze noot wordt uitgesproken als puh-kaahn (niet als pie-kan) in het zuiden van Amerika en is een geliefd ingrediënt in de zoete keuken van Texas. Pecan Pie wordt warm geserveerd, liefst met een bolletje ijs, en komt zowel uit de horeca-keuken als uit de ovens van de thuiskoks.

Pecan pie