De basis van koken

Zo maak je bouillon van aspergeschillen

We zijn weer volop aan het genieten van het aspergeseizoen en zetten het witte goud het liefste elke dag op tafel. Van een asperges à la Flamande tot een heerlijke romige risotto of aspergesoep: alles is mogelijk. Wist je dat je zelfs van de schillen van asperges ene heerlijke bouillon kan maken? Zo doe je dat!

Lees ook: 5 slimme tips voor witte asperges.

Wat heb je nodig?

  • 1 kg asperges (geschild)
  • Schillen van de asperges
  • Uiteinden asperges
  • 1,5 liter water
  • Snufje zout
  • Snufje suiker
  • Bouillonblokje naar smaak

Zo maak je bouillon van aspergeschillen

Schil de asperges en snij ongeveer een centimeter van de uiteinden af. Doe de asperges, aspergeschillen en uiteinden in een pan met het water, voeg wat zout en suiker toe en breng aan de kook. Laat de asperges ten minste 15 minuten koken en check of de asperges gaar zijn. Nog niet helemaal? Laat ze gerust nog wat langer staan!

Haal de asperges, de schillen en de uiteinden van de asperges uit de pan. De asperges kan je nu verwerken in de lekkerste gerechten.

Zet het vuur laag en laat de bouillon met de deksel op de pan ten minste 30 minuten staan. Langer mag natuurlijk ook, dan wordt de smaak wat sterker. Haal de deksel er vervolgens vanaf en zet het vuur (middel)hoog. Voeg het bouillonblokje toe en laat de bouillon inkoken tot je ongeveer twee derde van de oorspronkelijke hoeveelheid over hebt. Voeg wat zout en peper naar smaak toe en laat de bouillon afkoelen.

Nu is de aspergebouillon klaar en heb je een perfecte basis voor heerlijke sauzen of soepen. Tip: wil je de bouillon niet meteen gebruiken? Invriezen is geen probleem!

Gebruik de zelfgemaakte aspergebouillon bijvoorbeeld als basis voor deze heerlijke witte-aspergesoep.