De basis van koken

Wist jij dat deze producten stiekem niét vegetarisch zijn?

Dat je als vegetariër de kroketten, sushi en kipsaté moet laten staan moge duidelijk zijn. Maar soms is een vegetarische keuze maken helemaal zo makkelijk nog niet... Want wist jij dat ook deze producten stiekem eigenlijk niet vegetarisch zijn?

Lees meer over de lekkerste vegetarische gerechten met vleesvervangers als bonen en peulvruchten

Worcestershiresaus

Deze pittige saus lijkt een onschuldige smaakmaker voor vegetarische gerechten, maar niets is minder waar. Naast stroop, chilipepers, sojasaus, uien en knoflook staat ook ansjovis op de ingrediëntenlijst. Toch niet zo heel vegetarisch dus.

Marshmallows 

Niks zo lekker als een zachte, kleverige marshmallow, aan een stok geroosterd boven een knetterend kampvuur. Maar deze guilty pleasure is (net als vele andere snoepjes) niet echt vegetarisch. Het wordt namelijk gemaakt van gelatine, verkregen uit vermalen dierenbotten. Gelukkig is er een alternatief: steeds meer snoep wordt gelatinevrij gemaakt. Zelf aan het koken en bakken met gelatine? Agar-agar is dan een prima vegetarische vervanger.

Roze koeken

De mooie roze kleur van de roze koek moet ergens vandaan komen. Om eten, zoals roze koeken, een rode of roze kleur te geven wordt er E120 (karmijn) gebruikt, beter bekend als: gemalen schildluizen. Misschien een goede reden om die roze koeken de volgende keer toch lekker te laten staan...

Klik hier voor de lekkerste vegetarische gerechten.

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas mag alleen Parmezaanse kaas genoemd worden als het bereid is volgens traditioneel recept. En dat is met stremsel gemaakt van de maag van kalfjes. Niet alleen Parmezaanse kaas, maar ook vele andere kazen worden gemaakt met dierlijk stremsel. Gelukkig bestaat er ook niet-dierlijk stremsel en is een vegetarisch kaasje dus ook gewoon verkrijgbaar.

Vanille-ijs

Heb je écht vanille-ijs in je winkelmandje gegooid? Dit kan je makkelijk herkennen aan de zwarte stipjes in het romige witte ijs. Zit er geen vanille in een product, dan wordt de smaak nagemaakt met een wel heel bijzondere smaakmaker: bevergeil. Dit goedje wordt uit de anaalklieren van de bever gehaald en is een bijproduct van de jacht op de kleine dieren.

Kroepoek

Bij een goede Aziatische maaltijd, hoort een lekker stukje knapperige kroepoek. Toch? Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek. Deze wordt gemaakt van... cassave! En is dus gewoon vega.

Voor gerechten die wél gewoon helemaal vegetarisch zijn, zit je bij 24Kitchen goed! Klik hier voor de lekkerste vegetarische recepten.