Het verschil tussen burrata en mozzarella

Vanaf de buitenkant lijkt de burrata bijzonder veel op mozzarella. Heb je burrata in de hand, voel je een duidelijk verschil. Burrata is zachter, gevuld met room. Dit loopt eruit op het moment dat je 'm opensnijdt. Wat mooie plaatjes oplevert:

Wat is burrata?

Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken.

Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur een stuk zachter dan gewone mozzarella. Daarbij wordt in veel gevallen echte buffelmelk gebruikt, anders dan de meeste supermarktmozzarella's. Dit resulteert in een culinair pareltje dat op je tong smelt. 

Extra fijn: tegenwoordig is burrata bij veel supermarkten verkrijgbaar. Ze zijn meestal verpakt in een blauw bakje met kartonnen huls of wit bakje met groen lint om het knotje van de bol. 

Hoe wordt burrata gemaakt?

Het maken van burrata is eigenlijk best wel simpel, er wordt namelijk een ‘zakje’ van mozzarella gemaakt. Omdat dit heel flexibel is, kan dit makkelijk worden gevuld met een mengsel van room en (fijngesneden) mozzarella. Het zakje wordt dichtgeknoopt en that’s it!

Vroeger was dit de perfecte manier om restjes mozzarella op te maken. Inmiddels is het kaasje favoriet van vele mensen en is het een ware delicatesse.

Gerechten met burrata

Omdat burrata zo smaakvol is, heeft het niet veel versiering of poespas nodig. Tomaat, balsamico, basilicum en gedroogde ham zijn altijd goed, maar ook nectarine of perzik, kiemen en truffel doen het goed bij deze allemansvriend. Eet het in een simpele salade, met een stukje brood en wat olijfolie of laat de kaas smelten in een heerlijke pasta.

Let wel op: burrata is vers het allerlekkerst en beperkt houdbaar. Maar dat is eigenlijk geen probleem, want zo’n onweerstaanbaar kaasje kan je echt niet laten staan.

Lekker koken met burrata? Klik op onderstaande foto's voor de bijbehorende recepten.