De basis van koken

Sinaasappel

Eén van de bekendste citrusvruchten is de sinaasappel. De vrucht, vaak geïmporteerd uit Spanje, groeit aan de sinaasappelboom en is geelgroen van kleur. Door de nachtelijke kou verandert de kleur van de sinaasappel in het welbekende oranje.

Het vruchtensap van de sinaasappel bevat veel vitamine C. Vitamine C zorgt voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Eén sinaasappel (à 120g) bevat ongeveer 60 mg vitamine C. Ter vergelijking: Een aardappel van 50 mg bevat 5 mg vitamine C. Mannen en vrouwen tussen de 22 en 50 jaar hebben 70 mg Vitamine C per dag nodig.

Het beste is om de sinaasappelen buiten de koelkast te bewaren. Dan zijn ze ongeveer één tot drie weken houdbaar. Pers je het sap uit de sinaasappel, gebruik het dan direct na het persen. Zo behoud je de vitamines en gaan ze niet via blootstelling aan lucht verloren.

Bekijk hier alle recepten met sinaasappel.