ORAC-waarde van kruiden en specerijen
Veel kruiden staan bekend om hun medicinale werking. Dit komt onder andere door de hoge ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity). De ORAC-waarde is een methode om het antioxidantgehalte in producten te meten. Het bijzondere van kruiden en specerijen ten opzichte van andere ingrediënten met een hoge ORAC-waarde is dat ze naast het ondersteunen van het immuunsysteem, ook het lichaam in balans brengen en beschermen.
Kruiden en specerijen |
ORAC-waarde |
Kruidnagel, gemalen |
314.446 |
Sumak zemelen |
312.400 |
Kaneel |
267.536 |
Oregano, gedroogd |
200.129 |
Kurkuma, gemalen |
159.277 |
Cacaopoeder (zonder suiker) |
80.933 |
Komijnzaad |
76.800 |
Peterselie, gedroogd |
74.349 |
Basilicum, gedroogd |
67.553 |
Kerriepoeder |
48.504 |
Salie |
32.004 |
Geel mosterdzaad |
29.257 |
Zwarte peper |
27.618 |
Tijm, vers |
27.426 |
Marjolein, vers |
27.297 |
Chilipoeder |
23.636 |
Gember, rauw |
14.840 |