De basis van koken

ORAC-waarde van kruiden en specerijen

Veel kruiden staan bekend om hun medicinale werking. Dit komt onder andere door de hoge ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity). De ORAC-waarde is een methode om het antioxidantgehalte in producten te meten. Het bijzondere van kruiden en specerijen ten opzichte van andere ingrediƫnten met een hoge ORAC-waarde is dat ze naast het ondersteunen van het immuunsysteem, ook het lichaam in balans brengen en beschermen.

Kruiden en specerijen ORAC-waarde
Kruidnagel, gemalen 314.446
Sumak zemelen 312.400
Kaneel 267.536
Oregano, gedroogd 200.129
Kurkuma, gemalen 159.277
Cacaopoeder (zonder suiker) 80.933
Komijnzaad 76.800
Peterselie, gedroogd 74.349
Basilicum, gedroogd 67.553
Kerriepoeder 48.504
Salie 32.004
Geel mosterdzaad 29.257
Zwarte peper 27.618
Tijm, vers 27.426
Marjolein, vers 27.297
Chilipoeder 23.636
Gember, rauw 14.840