De basis van koken

Meel en bloem

Meel en bloem zijn gemaakt van gemalen graansoorten. Van alle soorten graan kun je meel of bloem maken. Meel is grover vermalen dan bloem. Bloem is fijner uitgemalen dan meel. Dat wordt uitgedrukt in een uitmalingsgraad. Hoe fijner uitgemalen, hoe lager de uitmalingsgraad. Bloem is heel wit omdat de zemelen en kiemdeeltjes er voor het grootste deel zijn uitgezeefd. In volkorenmeel zitten de zemelen en kiemdeeltjes er nog in. Het bevat veel voedingsvezels en is daarom wat donkerder van kleur. Hoe witter meel en bloem, hoe meer zemelen en kiemdeeltjes eruit gezeefd zijn. Het bevat dan dus ook minder vezels. Griesmeel krijg je door de graankorrels niet volledig te vermalen. Je krijgt korrelige brokjes, zogenaamde gries. Er is ook sojameel verkrijgbaar. Dit is geen traditioneel meel gemaakt van granen, want soja is een peulvrucht.

Bron: Voedingscentrum