Waar komt de kweepeer vandaan?

Deze mooie geel gekleurde jongen is verwant aan de appel, peer en lijsterbes en komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee (Rusland, Kazachstan, Turkmenistan, Iran en Azerbeidzjan).

Toch is de vrucht vooral erg bekend in Zuid Europese landen en Japan. In Nederland is de kweepeer niet heel gemakkelijk te krijgen, maar hij wordt steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en toko’s en met een beetje geluk vind je 'm in het fruitschap van de grotere supermarkten.

Koken met kweepeer

De kweepeer is, in tegenstelling tot andere vruchten, niet lekker om rauw te eten. Verwarmen is noodzakelijk: dan verandert het harde, zure vruchtvlees in een smakelijk stuk fruit, perfect om te verwerken in de lekkerste hartige of zoete gerechten.

Kweepeergerechten 

Zo is kweepeer erg lekker gestoofd in combinatie met vlees of gevogelte. Maak er heerlijke taart, koekjes, jam of compote mee of tover ze om tot een verwarmende thee of smakelijke likeur. Tot slot is de kweepeer perfect voor marmelade. Sterker nog: marmelade betekent eigenlijk kweeperenjam, vernoemd naar de Portugese naam van de kweepeer: marmelo.

Membrillo

De kweepeer is ook heel geschikt om gelei van te maken, de vrucht bevat namelijk veel pectine: een stofje dat voor binding zorgt. Wanneer je de gelei helemaal inkookt krijg je een carne de membrillo. Dit is een zoete, compacte 'pasta', die je na afkoelen in plakken kan snijden. Membrillo is mooi rood gekleurd door het lange koken van de kweeperen. In Spanje wordt dit traditioneel gegeten bij een plakje Manchego (harde schapenkaas), maar het is ook lekker als broodbeleg of in combinatie met andere kaasjes. Lekker voor op de borrelplank dus!

Miniatuurvoorbeeld