De basis van koken

Loempia

Een loempia is een van oorsprong Chinese snack en wordt in verschillende variaties (voornamelijk) in de Chinese, Vietnamese, Thaise en Indische keuken geserveerd. Een loempia is een deeglap die wordt opgevouwen als een smalle envelop met een vulling erin. De vulling kan bestaan uit: groenten, rund, varken, kip, vis, garnalen, ei en kruiden en specerijen. Je kunt loempia’s vers maken of halen bij een toko, maar ze worden in winkels vaak verkocht als diepvriesproduct. Bepaalde loempia’s kunnen rauw worden gegeten, maar veel soorten moet je frituren, bakken of in de oven bereiden. De loempia wordt geserveerd met speciale loempiasaus, vissaus of een sojasaus.

Loempia is een Indonesisch woord en komt van ‘Lun Pia’, wat zachte pannenkoek betekent. Loempia’s zijn een belangrijk onderdeel van het Chinees nieuwjaar, waarbij het begin van de lente wordt gevierd. Loempia’s symboliseren de zijderupsen die in de lente uitkomen. In vertalingen komt dan ook vaak het woord lente voor, denk bijvoorbeeld aan het Engelse ‘spring roll’.