De basis van koken

Kokosnoot

De kokospalm, ook wel klapperboom genoemd, groeit in tropische gebieden en kusten. De wereldwijde verspreiding is veroorzaakt door de scheepvaart, maar ook doordat de kokosnoot drijvend enorme afstanden kan afleggen. Zo zijn er zelfs kokosnoten voor de kust van Noorwegen gevonden.

Een kokospalm krijgt na ongeveer zeven jaar trossen kokosnoten. Vervolgens produceert de palm gedurende zestig jaar tussen de 80 en 120 kokosnoten per jaar. De vrucht van de kokospalm heeft een groene vruchtlaag en schil. Daaronder bevindt zich een bruine vezellaag. Onder deze laag zit de kokosnoot zoals deze verkocht wordt. Onder de bruine houtachtige schil zit wit vruchtvlees. In de kokosnoot zit kokoswater of klapperwater, een populair drankje. Kokoswater dient niet verward te worden met kokosmelk. Kokosmelk wordt verkregen door het vruchtvlees met warm water te vermengen en uit te knijpen. Kokos wordt vers, gedroogd of als kokosmelk gebruikt in onder ander de Thaise, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Indonesische keuken.

De kokosvezels van de buitenste laag worden gebruikt voor touw, borstels, kokosmatten, grove stoffen en manden. Van de harde bruine bast maakt men bouwplaten en meubels. Uit het vruchtvlees wordt kokosolie gewonnen. Het hout van de palm wordt verwerkt tot parket. Uit de palm wordt ook suiker gewonnen.