De basis van koken

Chloor

Chloor of chloride is een mineraal dat we binnenkrijgen via keukenzout (natriumchloride) en alle producten waarin keukenzout of andere chloridezouten zitten. Chloor is ook onderdeel van het maagzuur en wordt ook zoutzuur of HCI genoemd.

In eten en drinken zit veel (toegevoegd) zout, dus daardoor krijgt iedereen automatisch al meer dan genoeg chloor binnen. Ook bij een zoutarm dieet is er geen risico op een tekort. De nieren zorgen ervoor dat het lichaam niet te veel chloor verliest. De Gezondheidsraad heeft geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden vastgesteld voor chloor.

Chloor speelt een rol bij het handhaven van de vochtbalans in het lichaam, net als natrium en kalium. Met maximaal 6 gram keukenzout of natriumchloride houd je de bloeddruk gezond en beperk je het risico op hart- en vaatziekten.

Chloride in de voeding komt uit zout. Door een overmatig gebruik van keukenzout kan het lichaam vocht vasthouden: oedeem. Hierdoor kan een hoge bloeddruk ontstaan. Dit effect wordt veroorzaakt door het aanwezige natrium. Kalium werkt juist tegengesteld, ook als het aanwezig is als kaliumchloride.

(Bron: Voedingscentrum)