De basis van koken

Boter

Boter is een smeerbaar vet. Het wordt verkocht onder de naam roomboter. Boter bestaat grotendeels uit afgeroomd melkvet (dus room) en een beetje water. Boter is altijd gemaakt van melk. Halvarine en margarine zijn dat niet en mogen daarom ook geen boter heten. Boter heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. De minder vette variant is halfvolle boter en heeft een vetgehalte van 40%. Boter bevat van nature vitamine A en D.
 

Boter komt meestal uit Nederland. Voor iedere kilo boter is ongeveer 25 liter melk nodig. Roomboter wordt gezouten en ongezouten verkocht. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten. Er zit wat meer gezond, onverzadigd vet in. Grasboter is beter smeerbaar. Het is ook wat oranje van kleur, omdat jong gras veel caroteen bevat.

Roomboter is 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Het kan langer in de vriezer bewaard worden.

BRON: Voedingscentrum.