De basis van koken

Aardappels bewaren

Op aardappels hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis twee tot drie weken houdbaar, maar na een tijdje treedt er wel kwaliteitsverlies op. Bewaar aardappelen altijd op een donkere plaats. Onder invloed van licht wordt de natuurlijke gifstof solanine gevormd. Solanine is een alkaloïde en kan in kleine hoeveelheden in de schil van onrijpe aardappelen en in de kiemen (uitlopers) van oudere aardappelen zitten. In grote hoeveelheden is solanine giftig voor mensen. Te veel solanine kan koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie veroorzaken. Niet iedereen is even gevoelig voor solanine.

Snijd groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes van aardappelen ruim weg. Bewaar aardappels in een niet te droge of te vochtige omgeving: door droogte gaan de aardappelen rimpelen, door vocht krijgen ze uitlopers en schimmel. De beste bewaartemperatuur is tussen 5 en 10 °C. Bewaar de aardappel in de zak, dat helpt vochtverlies te voorkomen. Ga er niet te hardhandig mee om, anders krijgen ze blauwe plekken en bederven ze sneller.

 

Bron: Voedingscentrum