Boeken

Weg van de supermarkt

Culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, bekend van zijn blog als ‘de Eetschrijver’, vindt dat wij in Nederland geen idee meer hebben hoe dingen horen te smaken, laat staan hoe verrukkelijk ze kúnnen smaken. Hij wijt dit aan onze afhankelijkheid van de lokale supermarkt. Maar zijn we wel echt zo afhankelijk? In het boek Weg van de supermarkt – Wat de grootgrutter niet wil dat u (w)eet gaat hij op zoek naar het antwoord op die vraag.

Een half jaar probeert Groothedde supermarktvoedselvrij te eten en dat is, zeker in zijn woonplaats Almere Buiten, nogal een opgave. Zijn zoektocht naar écht eten en de vele gesprekken de hij voert met allerlei personen die iets zinnigs te melden hebben over de voedselindustrie, vormen de leidraad van dit dagboekachtige verslag van de oud-souschef van het Brusselse restaurant L’Italiano. Je zal versteld staan van de feiten die Groothedde aandraagt over eten dat de supermarkten aanbieden. De vele vergelijkingen van ambachtelijke producten met de supermarktvarianten daarvan zijn vermakelijk en razend interessant.

Zo probeert Groothedde ons duidelijk te maken dat we geen genoegen moeten nemen met supermarktvoedsel, maar dat we op zoek moeten naar écht eten. Want ook al is het misschien niet de makkelijkste weg, het is wel de lekkerste.

Bestel het boek direct.