Boeken

Uitgekookt, herkenbare problemen in de keuken

Je hebt je voorbereid op een dagje kokkerellen en je hebt allerlei mooie gerechtjes uitgezocht. Terwijl je bezig bent en precies het recept na kookt, gaat het ineens mis: de mayonaise schift, de frites worden helemaal niet bruin of het vlees valt na uren sudderen toch niet van het bot. Herkenbaar? In het boek Uitgekookt komen alle verhalen achter culinaire mislukkingen aan bod.

Annemieke Smit ging als hobbykok en wetenschapsjournalist op zoek naar de oorzaak van de problemen. In eerste instantie voor haarzelf, maar ze ontdekte dat meer mensen geïnteresseerd waren in haar kennis.

Vragen als hoe kook ik het perfecte eitje, waarom is biefstuk mals en schouderlap taai, hoe moet ik deeg kneden, waarom zakt mijn soufflé in en waarom moet vlees rusten voor ik het ga aansnijden komen allemaal voorbij. Het boek is niet alleen wetenschap, maar bevat ook een beetje drama, en vooral veel herkenning voor de thuiskok.

Je krijgt ook recepten die volgens Annemieke Smit altijd werken. En als je weet waarom een saus klontert, mayonaise schift en een cavia niet in de magnetron mag, dan kun je toch eigenlijk alles? Probeer de recepten zelf uit en geniet om de humor die in dit boek verwerkt zit.

Bestel het boek