Boeken

Kunst in de keuken: het boek van sterrenchef Massimo Bottura

Massimo Bottura is één van de geselecteerde chefs uit het programma The World's Best Chefs, en dat is niet voor niets. In zijn restaurant in Italië, Osteria Francescana, bereidt hij bijzondere gerechten die je doen nadenken over koken, en verdiende hij maar liefst drie Michelinsterren.

De chef groeide op in Modena en kreeg al jong van zijn moeder en oma de liefde en interesse voor koken mee. In 1985 stopte hij met zijn rechtenstudie om voltijds met koken bezig te zijn. Hij ging in de leer bij grote chefs als Alain Ducasse en elBulli’s Ferran Adrià. In 1995 opende hij Osteria Francescana.

De gerechten van Bottura hebben spannende titels, zoals Tortellini Walking on Broath en Oops I Dropped The Lemon Pie, die enerzijds een bepaalde verwachting scheppen, maar ook verwarrend zijn en je laten nadenken. De gerechten zelf doen dat net zo: door slimme innovaties zijn de creaties van Bottura altijd net anders dan je gewend was, maar berusten ze tegelijk op de Italiaanse historie.

In het boek De Kunst van de Italiaanse Keuken, onlangs in het Nederlands verschenen, neemt Massimo Bottura je mee op ontdekkingsreis door zijn keuken en geeft hij je inzage in hoe hij te werk gaat. Zijn filosofie, inspiratiebronnen en technieken worden prachtig verwoord en verbeeld. De titel van het boek verraadt een belangrijke inspiratiebron van Bottura: de (moderne) beeldende kunst gebruikt hij als muze voor zijn eigen werk, die met gemak de titel kunst zelf kan dragen.

Bestel het boek

Bekijk het fragment van Massimo Bottura bij De Wereld Draait Door (13 november 2014)