Boeken

Film: Silent Snow

24Kitchen is graag eerlijk over eten. Dat wil onder andere zeggen dat wij geen onnodige toevoegingen aan gerechten doen, zoals smaakversterkers of kleurstoffen, terwijl alles dat we nodig hebben voor een gezond dieet in de natuur te vinden is. Wat nu als zelfs de natuur gehinderd wordt door onnodige en ongewilde toegevoegde stoffen?

De weidse ijsvlakten en besneeuwde bergtoppen van Groenland zijn een schoolvoorbeeld van ongerepte natuur op zijn mooist. Maar achter de fraaie idylle van gletsjers, jagende ijsberen en dartele zeehonden voltrekt zich ongemerkt een drama van ongekende omvang. Ondanks internationale verdragen worden zwaar giftige pesticides als DDT dagelijks in de atmosfeer gespoten. Stoffen die de afgelopen decennia via water en wind stilletjes op Groenland zijn terechtgekomen.

De zwaar giftige bestrijdingsmiddelen hebben funeste gevolgen voor het kwetsbare Groenlandse ecosysteem. Via water en sneeuw zijn de pesticides terechtgekomen in het vlees van vissen, zeehonden en walrussen, de voornaamste voedselbron voor de lokale Inuit-bevolking. Het heeft voor een spectaculaire toename gezorgd van het aantal hersenaandoeningen en kankergevallen onder de Inuit.

Documentairemaker Jan van den Berg geeft met Silent Snow een verontrustend beeld van de tikkende tijdbom die door het ongebreidelde gebruik van bestrijdingsmiddelen is ontstaan. In Silent Snow neemt vertelster Pipaluk Knudsen-Ostermann, zelf een Inuit, de kijker mee op een wereldreis langs landen waar de bevolking evenzeer lijdt onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ze reist naar Oost-Afrika, waar DDT gebruikt wordt in de strijd tegen malaria. In India leggen lokale politici zwaar vervuilende bedrijven geen strobreed in de weg, ten koste van hun eigen bewoners. In Costa Rica praat Knudsen-Ostermann met arbeiders op bananenplantages die door dagelijkse blootstelling aan pesticiden te kampen hebben met chronische gezondheidsklachten.

Silent Snow is een indringend reisdocument. Een waarschuwing zuinig te zijn op onze kwetsbare planeet. Er zijn al mensen die de directe gevolgen fysiek ondervinden door vervuilde voeding.

Wil je de film zien? Klik hier voor screening-data.