Boeken

Eenvoudig plezier in de keuken

De hectiek van de dag kan overweldigend zijn, maar volgens Annabel Langbein kun je prima tot rust komen en jezelf vinden als je de keuken in duikt. In haar nieuwe boek Simple Pleasures geeft ze inspiratie voor prachtige, eenvoudige gerechten. 

Wij mochten haar interviewen over haar nieuwe boek.

Simple Pleasures
De seizoenen, verse ingrediënten en met vrienden en familie genieten van het leven en het eten staan in het boek Simple Pleasures weer centraal. Annabel wilde haar levensstijl als ‘free range' seizoenskok nog sterker in dit boek overbrengen. Haar eigen tuin is weer inspiratie geweest voor alle recepten en het heeft haar manier van koken beïnvloed. “Bijna elke dag stap ik mijn tuin in en pluk ik de producten die rijp zijn. Daar voeg ik wat kruiden aan toe en misschien wat pasta of aardappels en dat kook ik. Het is echt koken wat de natuur biedt, en voor mij gaat dat vooral om koken volgens de seizoenen en met verse producten, waardoor je dichter bij je eten, natuur en het milieu staat.”

“Ook al heb je een stressvolle dag of een drukke baan en zie je alleen de dingen die fout gaan, je kunt eten gebruiken om iedereen bij elkaar te brengen.”

Eenvoudig & snel
De recepten van Annabel zijn zeker niet ingewikkeld. Het zijn vaak enkele ingrediënten die je niet heel zorgvuldig hoeft af te wegen. Ze hoopt dat ze met deze eenvoud anderen kan bewegen tot het koken van verse maaltijden. “Koken gaat voor mij over verzorging, vindingrijkheid en voeding. Het gaat niet om presteren en pronken. Het is eigenlijk heel simpel om hele lekkere gerechten te bereiden en dat is ook wat ik vaak hoor van anderen: ‘ik wist niet dat het zo simpel kon zijn.’” Juist door de eenvoud van de recepten, wilde Annabel iets toevoegen aan het boek. Bij sommige recepten vind je onderaan de pagina een QR-code. Als je die code scant met je smartphone of tablet, wordt je doorgestuurd naar de receptvideo van Annabel. “Waarom zou je een recept lezen als je het ook kunt bekijken? Vaak is het makkelijker om iets na te doen als je het ziet, die video is de oplossing hiervoor. Ook als je weinig tijd hebt, scan je gewoon even de code en bekijk je het filmpje. Dan hoef je het recept bijna niet meer te lezen.”

“Als thuis een gerecht mislukt, kun je het gevoel hebben dat je gefaald hebt. Met mijn simpele, maar heerlijke gerechten wil ik je het zelfvertrouwen geven dat je verdient. Deze gerechten kunnen niet mislukken!”

Eten met de jaren mee
Een kookboek ziet Annabel bijna als mode. Ook eten gaat met de jaren mee en in de kookboeken van tegenwoordig zie je vaak lichte, simpele gerechten met toegankelijke en verse producten. “Ik heb me ook laten inspireren door de feedback die ik heb gekregen op mijn vorige boek. Vroeger at men stoofgerechten en grotere, zware maaltijden met vlees. In dit boek wil ik mensen laten zien dat er andere opties zijn en dat bijvoorbeeld een vegetarische maaltijd ook een heerlijke volwaardige maaltijd kan zijn.” Het koken van nu is ook sneller dan vroeger. Daarom is er ook een categorie “fridge fixing”, met recepten voor chili jam, pesto’s en salsa’s. Smaakmakers die je maar één keer hoeft te maken en kunt mixen met andere ingrediënten om er hele verassende dressings of sauzen mee te maken.

“Het begint allemaal bij het vullen van de voorraadkast. Dit doe je natuurlijk alleen met producten die jij lekker vindt. Begin met vaste producten die je lang kunt bewaren (pasta, rijst, couscous), dan haal je houdbare smaakmakers in huis (chilies, olijfolies, tomatenpuree, tonijn in blik). Het enige wat je dan nog hoeft te doen is naar de (super)markt gaan en verse ingrediënten en vlees of vis te kopen.”

De hoofdstukken zijn verdeeld in menu’s, zodat je als kok meteen aan de slag kunt gaan. De ultieme zomerse barbecue, koken voor een groep, een Franse toost, de gerechten zullen zeker niet mislukken, Het boek Simple Pleasures bevat de recepten uit het tweede seizoen van The Free Range Cook. Een leuke toevoeging aan het boek is de persoonlijke menukaart die je op tafel zet en een stapel ansichtkaarten als bedankje voor je gasten.

Bestel het boek direct