De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

new york turkey

Een heerlijk gerecht met kalkoen in de stijl van de "Big Apple"!

60 MIN
New York turkey

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

New York turkey
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de filets van de kalkoen en gebruik de rest voor soep of saus. Maak het vel van de kalkoenfilets voorzichtig los aan één kant. Verdeel de kruiden onder het vel en vouw het vel terug. Wrijf de filets in met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Bak de kalkoenfilets circa 5 minuten in de oven en verlaag de temperatuur tot 160 °C. Braad de kalkoen tot een kerntemperatuur van 69 °C is bereikt (circa 20 minuten per 500 g). Laat de kalkoen circa 5 minuten rusten. Snijd de kalkoen in plakjes en serveer met maderajus, haricots verts, cranberrycompote en brooddressing.

Maderajus
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het kalkoenkarkas circa 15 minuten in de oven. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de bleekselderij in stukjes. Schil en snijd de wortel in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, bleekselderij en wortel kort. Blus af met de madera. Voeg de laurier, tijm en het karkas toe. Voeg de fond toe en leng aan met water tot de kalkoen onder staat. Laat de jus zachtjes inkoken tot sausdikte. Zeef de jus en serveer deze bij de New york turkey.

Haricots verts met spek en champignons
Pel en snipper de sjalot. Snijd de champignons in plakjes. Maak de boontjes schoon en kook ze beetgaar. Bak het spek krokant in een koekenpan. Voeg de sjalot en champignons toe en bak ze kort mee. Blus af met de witte wijn en voeg de boontjes toe. Breng op smaak met zout en peper.

Cranberrycompote
Doe de cranberry’s met suiker, water, citroensap en de sinaasappelschil in een pan en laat circa 20 minuten zachtjes koken tot de cranberry’s gaar zijn.

Brooddressing
Verwarm de oven voor op hetelucht 160 °C. Snijd het brood in blokjes en bak ze in circa 15 minuten krokant. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en bak het gehakt rul. Voeg de ui toe. Blus af met de wijn en voeg de bleekselderij toe. Hak de kruiden en voeg ze toe. Meng het gehakt met de broodblokjes. Voeg de bouillon in gedeelten toe tot het een smeuïge massa wordt. Roer de eieren los en meng ze erdoor. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal. Bak de brooddressing circa 25 minuten in de oven en serveer het bij de New York turkey.

Dit recept komt uit de aflevering over New York van het programma The Taste of Life Travel.

Wijntip

Omdat we er een klassieke saus bij hebben, kun je hier zowel voor rood als voor wit kiezen.
Rood? Neem een kruidige, maar rijpe wijn. Bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon uit de nieuwe wereld (buiten Europa), maar Merlot mag ook als je het wat fruitiger wilt.
Wit? Dan een lekkere, op hout gelagerde Chardonnay nemen, vet en vol rijp tropisch fruit. Nieuwe wereld is goed (Californië of Chili), maar ook klassiek Europa is perfect. Trakteer jezelf maar eens op een witte Bourgogne (geen Chablis!).

 

In The Taste of Life Travel maakt Rudolph van Veen culinaire ontdekkingsreizen. Rudolph neemt je mee naar prachtige plekken over de hele wereld, zoals Florence, New York, Malta, Stockholm en ons eigen Nederland. Op zijn reizen laat hij zich inspireren door lokale gebruiken en culinaire geheimen en creëert hij eigen variaties op deze wereldgerechten, zodat jij ze kunt bereiden in je eigen keuken. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker