Piedeeg
Maak een kuiltje
in de bloem en meng in het kuiltje de boter, water, ei en het zout met elkaar.
Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak
het deeg in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm
de oven voor op 180 ºC. Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg dun uit en bekleed de
vlaaivorm ermee. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Vul de vorm met
bakpapier en de blindbakbonen. Bak circa 20 minuten, verwijder het bakpapier en
de blindbakbonen en bak nog eens circa 10 minuten tot het deeg goudbruin en
gaar is.
Appelvulling
Week de gelatine in koud water. Schil de
appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in plakjes. Verhit de boter in
een koekenpan en bak de appel, suiker en het kaneelpoeder circa 10 minuten tot
de appel zacht is. Pureer de appel met het bakvocht. Los de geweekte gelatine
erin op. Verdeel de appelvulling in het kleine, ronde vormpje en vries circa 1
uur in.
Bietjesbavarois
Klop
de slagroom tot yoghurtdikte. Week de gelatine in ruim water. Verwijder indien
nodig de schil van de gekookte bietjes. Pureer de bietjes samen met de
groentebouillon tot een gladde puree. Verwarm een scheut bietenpuree en los er
de geweekte gelatine in op. Haal de pan van het vuur en meng met de resterende
bietenpuree. Laat het mengsel in circa 5 minuten op ijswater iets dikker worden.
Spatel vervolgens de opgeklopte slagroom erdoor en breng op smaak met een
beetje zout en versgemalen peper. Schenk de helft van bietjesbavarois in de
taartring en druk de bevroren appelvulling erin. Vul verder af met de bietjesbavarois.
Laat taart circa 2 uur in de vriezer opstijven.
Gelei
Week
de gelatine in ruim water. Verwarm een deel van het bietensap en los de
gelatine erin op. Meng dit met het resterende bietensap. Laat de gelei afkoelen
en schenk de gelei over de bovenkant van de taart.
Gesuikerd minibietje
Breng
een pan met water en de helft van de suiker aan de kook. Schil het mini-bietje
en kook het bietje gaar in circa 4 minuten. Karamelliseer de rest van de
suiker. Voeg op het laatst het bietensap toe. Doop het bietje in de karamel en
laat uitlekken. Vorm een krul van de karamelstreng.
Meld je aan en praat mee