24Kitchen maakt gebruik van cookies
Door hiernaast op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan de websites van 24Kitchen. Klik hier voor meer informatie.

Akkoord
advertisement

Tips voor eten bereiden & bewaren

Zonder dat we ons ervan bewust zijn gooit een Nederlander jaarlijks zo’n 50 kilo eten weg, oftewel 155 euro per jaar. Dat is natuurlijk zonde van het eten en van het geld! Door eten en verswaren beter te bewaren valt veel geld te besparen. Daarom zie je vanaf nu het programma Ten minste Eetbaar Tot op 24Kitchen, waarin Estée inspiratie biedt voor het ‘hergebruiken’ van ingrediënten en geeft je bewaar-, bespaar- en combinatietips. Samen met Dumil helpen wij je alvast op weg met deze handige tips.

Restjes bewaren
Heb je een maaltijd klaargemaakt en heb je nog restjes over? Laat ze goed afkoelen, verpak ze daarna in een bewaarbakje, aluminiumfolie of speciale diepvrieszakjes, schrijf de datum op de verpakking en zet ze in de koelkast (circa 2 tot 4 dagen houdbaar) of vries ze in (circa 3 maanden houdbaar). Het afkoelen is heel belangrijk, anders is het temperatuurverschil te groot.

Bananen langer goed houden
Een tros bananen wordt snel overrijp, zeker met warme temperaturen. Bananen zijn op kamertemperatuur 2 tot 6 dagen houdbaar, maar wil je ze langer bewaren? Wikkel dan de top van de banaan (of bananen) in vershoudfolie. Hierdoor kan het gas wat ervoor zorgt dat de banaan bruin wordt minder snel ontsnappen en vertraag je het rijpingsproces.


Garen in een pakketje
De bereiding en papillotte is het garen van vlees, vis, groente of fruit met een minimale hoeveelheid vloeistof in een pakketje van aluminiumfolie of bakpapier. Met een beetje bouillon, fond, wijn, roomboter of olijfolie en smaakmakers als ui, knoflook, groenten en kruiden worden heerlijke smaken gevangen in het pakketje. Door de stoomfunctie die ontstaat in de oven, het toevoegen van weinig vet en het behoud van vitaminen, mineralen, geur en smaak past deze bereiding goed bij een bewust voedingspatroon. De naam en papilotte komt van vlinderstrikje. Veel en papillotte bereidingen worden namelijk als een vlinderstrikje ingepakt, zoals een verpakte toffee met twee dichtgeknoopte uiteinden.


Eitje pocheren
Heb jij moeite met het perfect pocheren van een ei? Je bent niet de enige! Maak het jezelf makkelijk: leg een stuk vershoudfolie (of een boterhamzakje) in een schaaltje of beker, wrijf het folie in met een beetje neutrale olie en breek voorzichtig het ei in het folie. Knoop de punten van het vershoudfolie zo dicht zodat er een buideltje ontstaat waar geen lucht meer bij zit. Pocheer de eieren in kokend water.


Ovengerechten dubbel verwarmen zonder aanbranden
Een enorme ovenschotel, cakejes die warm geserveerd moeten worden: je zult het altijd zien, nog een beetje over. Graag warm je dit weer op in de oven, zonder dat de bovenkant verbrand. Door dit soort gerechten af te dekken met aluminiumfolie voorkom je dat de bovenkant verbrand, maar wordt jouw gerecht wel goed warm.


Gepofte paprika’s ontvellen
Zachte paprika’s kun je nog prima gebruiken door ze te poffen en ze daarna te verwerken in heerlijke gerechten. Het ontvellen lijkt nogal een klus, maar er is een trucje voor! De makkelijkste en lekkerste manier om paprika te ontvellen is de paprika op een gaspit (direct op de gaspit leggen of aan een vork in de vlam houden) of in de oven te roosteren, totdat de schil zwart is. Verpak de paprika’s in een boterhamzakje, sluit luchtdicht af en laat afkoelen. Daarna kun je het vel van de paprika er veel makkelijker afhalen.


Aardappels houden van donker
Heb jij nog aardappels over? Een truc om aardappels langer te bewaren: stop gewassen en ongeschilde aardappels in een afvalzak en prik gaatjes in de zak. Het is van belang dat de aardappels altijd droog bewaard worden, droog ze na het wassen af met een schone doek. Leg de zak met aardappels op een donkere, koele plek (bijvoorbeeld onder je aanrecht of in de voorraadkast). Door de gaatjes kan er lucht bij de aardappels komen en voorkom je dat ze snel schimmelen.


Homemade ijs makkelijk schepbaar
Een litertje zelfgemaakt ijs gaat hard, maar je hebt vaak wel een paar ‘bolletjes’ over. Vergeet jij ook weleens dat het ijs vaak niet direct schepbaar uit de vriezer komt? Bewaar ijs in een plastic zak en verpak die bak ijs luchtdicht in een hersluitbare zak of diepvrieszak. Zo blijft het ijs zacht en schepbaar.


Meer tips en inspiratie? Lees elke maand een nieuw artikel van 24Kitchen in samenwerking met Dumil over het bereiden en bewaren van eten.


Tips voor eten bereiden & bewaren