Karamel-chocoladeswirl
Verwarm
de oven voor op 180 ºC. Rooster de hazelnoten circa 12 minuten. Smelt de boter.
Voeg de bruine suiker toe en verwarm tot de suiker is gekaramelliseerd. Voeg de
slagroom toe en roer goed door. Roer de eidooiers los met de melk en giet de
warme karamelsaus erop. Schenk het geheel terug in de pan en gaar zonder te
koken. Hak de chocolade en los op in de karamelsaus. Maal in het bakje van de
staafmixer de helft van de hazelnoten tot een fijn poeder en meng drie kwart van
het hazelnotenpoeder door de karamel-chocoladeswirl.
Parfaitsoufflé
Vouw van cellofaanfolie een dubbele strook die anderhalf keer de hoogte van
de cocotte heeft en zet de strook tegen de binnenste rand van de cocotte. Klop
de slagroom met de helft van de suiker tot yoghurtdikte. Halveer het
vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de eidooiers met de
rest van de suiker, wijn en het vanillemerg au bain-marie gaar. Klop vervolgens
koud op ijswater. Spatel de slagroom door de afgekoelde eiermassa. Schenk om en
om de parfait, resterende notenpoeder en de karamel-chocoladeswirl in de
cocotte, zodat er een marmering ontstaat. Laat de parfaitsoufflé minimaal 3 uur
in de vriezer opstijven.
Lepelbiscuit
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Splits de eieren. Roer de eidooiers met de
helft van de suiker au bain-marie schuimig en lobbig. Klop de eiwitten met de
rest van de suiker stijf. Spatel een lepel eiwitschuim door de eidooiermassa en
spatel vervolgens de bloem erdoor. Spatel dit mengsel door de rest van het
eiwit. Schep het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit op een
met bakpapier beklede bakplaat een bloemmotief en bak het lepelbiscuit in circa
12 minuten goudbruin en gaar.
Karamelgarnering
Karamelliseer de suiker. Hak de resterende hazelnoten grof. Giet de karamel
uit over een bakpapiertje en bestrooi met de noten. Laat even uitharden.
Slagroom
Klop de slagroom met de suiker stijf en schep in een spuitzak met een
gekartelde spuitmond.
Opmaak
Haal
de parfait uit de vriezer en leg het lepelbiscuit erop. Bestuif het biscuit met
poedersuiker. Spuit een toef slagroom in het midden van het bloemmotief en leg de
karamelgarnering erop.
Meld je aan en praat mee