Maak een kuiltje in de bloem en meng hierin de suiker, zout, koude boter, eidooier en het water met elkaar. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed snel tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Compote
Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd de appels in grove blokjes en breng in een pan met appelsap en het water aan de kook. Rasp de schil van de citroen boven de pan. Pers het sap van een halve citroen uit boven de pan en voeg de suiker en het kaneelpoeder toe. Breng het geheel aan de kook en laat met de deksel op de pan circa 12 minuten koken tot een compote.
Opbouw taart
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 5 millimeter. Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg en vouw het deeg dat over de rand hangt naar binnen. Prik gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met het paneermeel en verdeel de compote erover. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in flinterdunne plakjes. Steek de appelplakjes dakpansgewijs in de compote met de ronde kant naar boven. Steek de vorm helemaal vol met de appelplakjes zodat er een roos ontstaat. Bestuif de taart met de poedersuiker. Bak de taart in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart even afkoelen. Verwarm de abrikozenjam samen met een scheutje water en bestrijk de taart ermee en bestuif met poedersuiker.
0 reacties