Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiden
- Ontdooi het bladerdeeg en snijd 4 sterretjes uit het bladerdeeg.
- Kluts het ei.
- Leg de sterren op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met ei en strooi er een paar korrels zeezout over.
- Bak ze in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
- Bekleed 4 koffiekopjes met plasticfolie, laat rondom circa 5 cm folie over de randen hangen.
- Bekleed de kopjes met de zalm maar houd 4 plakjes achter.
- Meng alle ingrediënten voor de cocktailsaus en roer door met een garde.
- Meng de saus met de rivierkreeftjes. Snijd de schil van de grapefruit en snijd de partjes grapefruit tussen de vliesjes uit. Halveer de partjes en meng ze met de rivierkreeftjes. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de saladee over de kopjes. Dek de salade af met de achtergehouden plakjes zalm en vouw de punten van het plastic naar elkaar toe.
- Draai de folie aan de onderkant op en zet de kopjes in de koelkast.
- Pluk de dille en de dragon en houd 4 takjes apart als garnering.
- Pureer de kruiden en olie met de staafmixer tot een gladde groene kruidenolie.
Haal de zalmbonbons uit de koelkast en uit de folie en leg de bonbons in het midden van de borden. Lepel de dressing eromheen en leg de kerststerren tegen de bonbons aan.
Garneer met takjes dille en druppels yoghurt.
Mix&Match? Bekijk hier bijpassende recepten.
Wijntip:
Dit is een gerechtje met veel spannende smaken. Zalm lijkt heel gemakkelijk en licht, maar de gerookte smaak maakt het de wijn moeilijk. De combinatie met een volle, tikje zoete, witte wijn is hier gewenst. De Elzasstreek en Duitse producenten maken witte wijnen met een beetje zoet: wijnen gemaakt van de Pinot Gris of Rieslingdruif doen het goed! Voor wie ervan houdt kan een Rosado (rosé uit Spanje) ook een traktatie zijn!
Door Corria Houthuizen
0 reacties