De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

witlofschotel

Met dit makkelijke recept voor witlof uit de oven (mét ham en kaas) zet jij in een handomdraai een overheerlijke witlofschotel op tafel!

30 MIN
Witlofschotel

Een recept van

Andy McDonald

Miniatuurvoorbeeld

Níks zo lekker als een ouderwetse schaal witlof uit de oven (met ham en kaas natuurlijk). En met dit makkelijke recept van 24Kitchen's Andy staat die overheerlijke witlofschotel in nog geen 30 minuten op tafel!

Bereidingswijze

Vooraf: cartouche (deksel) vouwen

  1. Gebruik een vierkant vel bakpapier. Vouw deze door de helft. 

  2. En vervolgens weer door de helft. 

  3. Vouw het bakpapier in een driehoek, zodat er 1 punt ontstaat. 

  4. Hou dit nu horizontaal boven de pan, zodat het puntje boven het middelpunt van de pan ligt. Snijd het overtollige stuk papier wat over de pan hangt af. Vouw open. 

  5. Zo heb je een deksel ter grootte van de pan.

Witlof voorbereiden

  1. Haal met een mes in een draaiende beweging de stronk van de witlof. Dit is alleen het kleine, harde (en vaak bittere), ronde stukje onderaan.

  2. Verhit de boter in een pan en bak de witlof. Draai de witlof pas om als de onderkant een kleurtje heeft. Breng op smaak met een beetje zout en peper en laat de witlof in eigen vocht garen.

  3. Leg de cartouche op de witlof. Zet de deksel op de pan en laat de witlof in circa 10 minuten verder garen.

Kaassaus

  1. Maak een roux door de boter in de pan te smelten. Voeg de bloem toe en laat in circa 3 minuten garen.

  2. Voeg de melk al roerende toe en roer het geheel tot een gladde massa.

  3. Voeg de kaas en mosterd toe en breng op smaak met een beetje zout en peper.

Witlof uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.

  2. Haal de witlof uit de pan en leg in de ovenschaal. Leg hierop de plakjes ham en schep de kaassaus erover.

  3. Strooi er geraspte kaas over en zet circa 10 minuten in de oven tot de kaas gegratineerd is. 

Tip: Wil je de schotel iets vullender maken? Ga dan voor witlofschotel met aardappelschijfjes (voorgekookte). 

Krijg jij ook nooit het eiwit goed stijf geklopt of blijft jouw witlofschotel nat? Maakt je vader vieze nasi of is het vlees van je tante, buurvrouw of vriendin altijd te droog en verbrand? Wat er ook aan de hand is: voor elk probleem in de keuken is een oplossing.

In het programma First Aid Kitchen krijgen mensen de kans om in hun eigen keuken een antwoord te krijgen op brandende vragen op het gebied van eten en koken.  Maar ook kunnen ze hun moeder, vader, zus, beste vriend of echtgenoot opgeven om te leren koken. Chef Andy McDonald deelt zijn culinaire kennis en laat stap-voor-stap zien hoe je een concreet probleem oplost. Van aangebrande vis tot het nooit meer schiften van mayonaise. Andy weet overal een antwoord op, hij kent alle tips & tricks in de keuken en helpt je graag op weg! 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker