De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

kruidige rosbief met roodlof en groene olijvensalsa

Een heerlijk gerecht van rosbief met roodlof, aardappel-knoflookmousseline en olijvensalsa. Eet smakelijk!

60 min kooktijd
Rosbief

Een recept van

Wanneer je wilt uitpakken en een luxer diner op tafel wilt zetten, dan kun je prima aankomen met een rosbief. En die rosbief wil je natuurlijk het perfect recept. We schakelden een hulplijn in bij chef Rick Swinkels van Amsterdamse restaurants Jacobsz en Sjefietshe voor tips and tricks.

Bereidingswijze

Rosbief

  1. Haal het vlees een halfuur voor het bereiden uit de koelkast. 
  2. Wrijf de rosbief in met mosterd. Masseer dit goed in het vlees anders bakt het los bij het aanbraden. Bestrooi rondom met de kaneelpoeder, een beetje zout en versgemalen zwarte peper en druk goed aan.
  3. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  4. Verhit de olie met de boter in een braadpan en laat de boter uit bruisen. 
  5. Braad het vlees op hoog vuur rondom bruin.
  6. Kneus de zoethout met een pan en scheur de blaadjes laurier in kleine stukjes.
  7. Leg het vlees in een ovenschaal en voeg de laurier en het zoethout toe aan de pan met braadvocht.
  8. Laat het vlees in de oven circa 45 minuten garen tot het rosé is.
  9. Laat de rosbief verpakt in aluminiumfolie minstens 5 minuten ‘rusten’ alvorens aan te snijden. 

Aardappel-knoflookmousseline

  1. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Pel de knoflook. 
  2. Kook de aardappels met knoflook gaar in water met een beetje zeezout. 
  3. Giet de aardappels af en bewaar het kookvocht.
  4. Stoom ze droog. 
  5. Schep de aardappels in een passe-vite en draai ze tot puree.
  6. Breng de melk aan de kook.
  7. Voeg de melk al roerend toe aan de gepureerde aardappel. S
  8. chenk er de olijfolie bij tot een smeuïge puree ontstaat en breng op smaak met een beetje peper. Gebruik eventueel wat kookvocht mocht de puree te dik zijn. 

Olijvensalsa

  1. Halveer de zwarte olijven en snijd de groene olijven in partjes.
  2. Snijd de cornichons in schuine plakjes en meng ze met de olijven, kappertjes en olijfolie. 

Roodlof

  1. Kook in een brede platte pan de rode port met de rietsuiker circa 6 minuten tot het licht stroperig is. 
  2. Halveer de stronkjes roodlof over de lengte.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een pan. 
  4. Bak de stronkjes op de gesneden kant tot ze lichtbruin zijn. 
  5. Voeg de portsiroop toe en ‘karamelliseer’ de roodlof 1 minuut op middelhoog vuur.

Serveren

  1. Leg een half stronkje roodlof in het midden van het bord. Snijd de rosbief (tegen de nerfrichting in) in plakken en verdeel over de roodlof. Leg een half stronkje roodlof op het vlees en leg er een quenelle aardappel-knoflookmousseline bij. Lepel de olijvensalsa erover.

Rosbief: braden of bakken?

Eén van de meestgestelde vragen als het om de bereiding van rosbief gaat. Moet je ‘m nou braden of bakken? Want is er een verschil? Zeker wel, als we Swinkels mogen geloven. “Door rosbief langzaam te braden wordt het veel malser dan door het stuk vlees snel te bakken in de pan.” Ook geeft hij aan dat rosbief braden veel beter te controleren. “Neem de tijd en ga voor ‘langzaam’ braden."

Hoe bak je rosbief?

Swinkels eerste tip om rosbief te bereiden begint bij het begin: de temperatuur van het vlees. 'Haal de rosbief een half uur voordat je 'm gaat bereiden uit de koelkast, zodat-ie op kamertemperatuur komt.''

Rosbief in de oven

  1. Haal de rosbief een half uur voordat je 'm gaat bereiden uit de koelkast.
  2. Verwarm je oven voor op 150° Celsius.
  3. Wanneer de rosbief op kamertemperatuur is, kruid en marineer je het vlees. Tip: masseer de kruiden en marinade goed in het vlees anders bakt het los bij het aanbraden.
  4. Braad het vlees op hoog vuur rondom bruin. Als je rosbief gaat braden, kun je dat best doen in geklaarde boter, in de supermarktschappen ook wel te vinden als 'Ghee'.
  5. Haal het vlees uit de pan en laat voor circa 45 minuten garen in de oven.
  6. Laat de rosbief (verpakt in aluminiumfolie) minstens 5 minuten ‘rusten’.

Wanneer is rosbief gaar?

Bij een kerntemperatuur van 51 tot 54 °C graden is de varkenshaas mooi rosé. De kerntemperatuur van je vlees kun je meten doormiddel van een kernthermometer. 

Hoeveel rosbief per persoon?

Voor een hoofdgerecht reken je zo'n 150 gram vlees. Wij raden dan ook aan om 150 gram rosbief per persoon aan te houden.

Hoe rosbief snijden?

Rosbief snijd je tegen de nerfrichting in.

Welke groenten bij rosbief?

Rosbief is heerlijk met groenten uit de oven. Wij noemen: wortel, pompoen, pastinaak, spruitjes en zoete aardappel. Maar ook met knapperige frietjes of hasselbackaardappelen

Welke saus is lekker bij rosbief? 

Rode-wijnsaus past heerlijk bij een malse en sappige rosbief. Geen wijnliefhebber? Je kunt het vlees ook heel goed serveren met een stroganoffsaus.

Is rosbief gezond? 

Jazeker! Rosbief is mager vlees en bevat relatief weinig verzadigde vetten. Het vlees zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen dat bijdraagt aan een gezonde spieropbouw.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker